Last van een slechte adem? Wellicht is dit de oorzaak

Slechte adem

Knoflook, koffie en ui zijn bekende boosdoeners wanneer het aankomt op een slechte adem. Gelukkig is er aan deze oorzaken wat te doen. Maar wat nou als je altijd last hebt van een slechte adem? In dat geval heb je last van halitose.

Halitose? Wat is dat?!
Wanneer iemand altijd last heeft van een slechte adem wordt gesproken van halitose. Halitose is de wetenschappelijke naam voor een slechte adem. In Nederland heeft 8% van de mensen last van Halitose. En dat kan verschillende oorzaken hebben…

Vaak wordt gedacht dat een slechte adem wordt veroorzaakt door ons eten of te weinig tandenpoetsen. Maar dat is niet het geval. Een slechte adem ontstaat namelijk vrijwel altijd door bacteriën. Dit kan komen door ontstoken tandvlees, een slecht onderhouden gebit, maar vooral door bacteriën en voedselresten op het achterste gedeelte van je tong. En helaas kan daar geen pepermuntje tegenop.

Gassen
Een chronisch stinkende adem ontstaan dus door de bacteriële aanslag op je tong. Ja, het is logisch dat er bacteriën in je mond zitten. Ongeveer 50% van deze bacteriën zitten op je tong. Deze bacteriën zijn zelfs nodig aangezien zij een belangrijke rol spelen in het spijsverteringsproces. Helaas produceren ze ook stinkende gassen en dat verklaart de stinkende adem.

Het kan voorkomen dat wanneer je last hebt van een slechte adem, je het zelf niet merkt. Zoals je kunt wennen aan je eigen lichaamsgeur kun je ook wennen aan een slechte adem. Vaak wordt een slechte adem pas ontdekt wanneer anderen je erop wijzen.

Een pepermuntje of kauwgom is in deze situatie niet aan te raden. Door de suiker die hierin zit wordt de geur namelijk erger. Bacteriën zijn namelijk dol op deze suikers! Wat je wel kunt doen?

Op naar een frisse adem
Drink je te weinig, dan is de kans op een slechte adem groter. Een hoge speekselproductie voorkomt namelijk een slechte adem. Hoe meer je mond aan het werk is, hoe beter! Dit kan door te drinken, maar ook door iets te eten. Door te drinken en te eten verandert de zuurgraad in je mond namelijk. Er worden op dat moment minder gassen geproduceerd door de bacteriën met een frissere adem als gevolg.

Ook kun je gebruik maken van een tongschraper. Een schone tong draagt zoals je zult begrijpen bij aan een frisse adem. Door je tong dagelijks schoon te maken met een speciale tongschraper pak je het probleem van een slechte adem bij de kern aan. Je verwijdert het plaklaagje – dit is een voedingsbodem voor bacteriën die zwaveldampen veroorzaken – en kunt ook nog beter proeven ook!

Als laatste is een goede verzorging van het gebit van belang. Poets en flos! Dit maakt de kans op een slechte adem aanzienlijk kleiner. Heb je last van een ontsteking? Ga dan vooral naar de tandarts.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Gezond Nu