Problemen met de stoelgang? Je bent niet de enige!

Stoelgang

Gebalanceerde voeding, een gezonde darmflora en een goede stoelgang… Helaas is dit niet helemaal vanzelfsprekend. Uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting is onlangs namelijk gebleken dat maar liefst 23% van de Nederlanders problemen heeft met de ontlasting. Herken je dit? Dan ben je dus zeker niet de enige!

De poeptest
De Maag Lever Darm Stichting heeft onlangs onderzoek uitgevoerd onder 54.000 Nederlanders. Hieruit is gebleken dat 23% problemen heeft met de stoelgang. 17% van de ondervraagden geeft aan regelmatig last te hebben van diarree en 6% heeft met regelmaat last van verstopping. Slechts 21% van de ondervraagden gaf aan perfecte ontlasting te hebben.

Sociale belemmering
Een percentage van 17% klinkt misschien niet heel dramatisch. Toch betekent dit dat 1 op de 6 mensen last heeft van te dunne ontlasting. En dat is niet alleen lichamelijk vervelend… Ook sociaal gezien vormt het een belemmering.

Mensen met chronisch dunne ontlasting durven zich hier vaak niet over uit te spreken. Het gevolg is dat zij moeite hebben met ergens heen gaan onder andere omdat er altijd een wc in de buurt moet zijn.

Pijn bij de ontlasting
Naast te dunne ontlasting is pijn bij het naar de wc gaan een klacht die regelmatig voorbij komt. 12% van de ondervraagden geeft aan pijn te hebben bij het poepen. 16% geeft aan last te hebben van loze aandrang. Heb jij aanhoudend last van deze klachten, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Obstipatie
Uit het onderzoek is gebleken dat 6% regelmatig last heeft van verstopping. Wist je dat een verstopping vaak wordt veroorzaakt door een tekort aan vezels of vocht?

9 op de 10 Nederlanders krijgt te weinig vezels binnen. Dit terwijl je vrij eenvoudig meer vezels toe kunt voegen aan je voeding. Voorbeelden van vezelrijke producten zijn volkoren producten, bonen, groenten en fruit.

Benieuwd of jouw ontlasting ‘gezond’ is? Op de website van de Maag Lever Darm Stichting vind je een test die je helpt om te weten waar je op moet letten. Doe de test!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Maag Lever Darm Stichting