6x zo houd je jouw tanden gezond!
Een goede verzorging van je gebit verkleint de kans op gaatjes, verkleuring, tandvleesaandoeningen en een stinkende adem. Natuurlijk is een gezond gebit hetgeen wat we allemaal graag willen. Geen klachten, geen ongewenste geurtjes… Gewoon kunnen glimlachen wanneer je wil! Met deze 6 eenvoudige tips houd je jouw gebit gezond.
1. Het aantal keer dat je eet
Ontbijt je met een glas sinaasappelsap, dan duurt ongeveer 1,5 uur voordat het speeksel in je mond weer neutraal is. En dat geldt natuurlijk niet alleen bij sinaasappelsap. Elke keer wanneer je iets eet is dit een zuuraanval op je tanden. Als reactie hierop gaan je speekselklieren hard aan het werk om alles weer neutraal te krijgen. Optimaal is om zo min mogelijk zuuraanvallen te creëren. Dit kan door maximaal zes tot zeven keer op een dag te eten, inclusief natuurlijk de nodige fruitmomenten!
2. Suikervrije kauwgom
Na je vijftigste leveren je speekselklieren steeds minder speeksel. Speeksel is juist hetgeen wat belangrijk is bij een gezonde mondflora (de levende micro-organismen in de mondholte). Samen vormen deze goede bacteriën een beschermlaagje over je tanden, kiezen, tandvlees, gehemelte en tong. Belangrijk is dus om de speekselaanmaak te bevorderen. Bijvoorbeeld met behulp van suikervrije kauwgom.
3. Flossen en raggen
Helaas kom je met behulp van je tandenborstel bij lange na niet op alle plekjes. Denk bijvoorbeeld aan de kleine ruimtes tussen je tanden. Flossen, raggen en stoken is daarom een aanrader. Dit maakt niet alleen deze kleine ruimtes schoon… Het masseert tegelijkertijd het tandvlees. Dit alles zorgt voor een kleinere kans op ontstekingen met een gezond gebit als resultaat!
4. Twee minuten = mooie tanden
We spelen nog wel eens een beetje vals wanneer het aankomt op tandenpoetsen. Het blijkt namelijk dat Nederlanders gemiddeld 46 seconden onze tanden poetsen in plaats van de aanbevolen twee minuten. De reden dat je twee minuten moet poetsen met een fluoridetandpasta is dat op die manier precies de juiste hoeveelheid fluoride in aanraking met je tanden komt. Hierdoor blijven je tanden hard en sterk. Denk daarnaast tijdens het tandenpoetsen ook aan je tandvlees, tong en gehemelte. Het beste kun je tandenpoetsen wanneer je mond pH-neutraal is. Dit is voor het ontbijt of een halfuur na het eten.
5. Vermijd zuur voedsel
Roken, zoetzure frisdranken en snoep hebben geen positieve invloed op je tanden. Deze stoffen beschadigen namelijk laagje voor laagje het glazuur van je tanden en kiezen. Hoe zuurder, hoe slechter. Een drankje met een pH-waarde van 5,5 kan al schade aanrichten aan het tandglazuur. Neutraal eten en drinken richt geen directe schade aan zolang je achtergebleven eetresten en tandplak maar weer wegpoetst. Na het drinken van iets zuurs kan water helpen om de pH-waarde sneller neutraal te krijgen.
6. Voorkom tandsteen
Tandplak is een mengsel van restjes voedsel, speeksel en bacteriën. Wordt tandplak hard, dan wordt dit tandsteen genoemd. Tandsteen kan zorgen voor gaatjes, vergroot de kans op tandvleesontsteking en zorgt voor ongewenste luchtjes. Genoeg redenen dus om tandplak goed weg te poetsen.
Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!
Bron: GezondNu