Op werk opkomen voor jezelf [4 TIPS]
Zowel op het werk als in privé situaties kan het lastig zijn om voor jezelf op te komen. Toch is het belangrijk om dit te doen. Want jouw prestaties mogen gezien worden! Kom je op voor jezelf, dan kan dit nog wel eens verkeerd worden opgevat. Het voelt wat ongemakkelijk en ook wordt het met regelmaat weggewoven. Tijd om daar verandering in te brengen!
Zelfpromotie, maar dan anders
Opkomen voor jezelf op je werk wordt nog wel eens bestempeld als zelfpromotie. Maar is dit ook zo? Natuurlijk, wanneer je opschept over jezelf dan kan dit worden gezien als zelfpromotie. Maar zelfpromotie is meer dan dat. Het verschil maak je uiteindelijk met de manier waarop het gebeurt.
Keer op keer herhalen wat je kunt, doet en wat je hebt behaald is niet de manier om op te komen voor jezelf. Een gesprek aangaan waarin zowel je sterke als zwakke punten worden besproken wel. Daar kun je wat mee!
Een beetje hulp
Uit onderzoek van wetenschapper Laurie Rudman van de State University of New Jersey blijkt dat vrouwen die zichzelf promoten worden gezien als minder sociaal en minder bekwaam. Promoten mannen zichzelf, dan was dit niet het geval.
Echter bleek dat dit niet alleen voortkomt uit hoe mannen denken over vrouwen. Nee, vrouwen oordelen vele malen harder over andere vrouwen die doen aan zelfpromotie dan wanneer mannen dit doen.
Probeer een volgende keer wanneer een vrouw doet aan zelfpromotie haar te helpen in plaats van haar te veroordelen. Samen sta je sterker!
Ben je trots? Speek het uit!
Hetgeen wat je doet en kunt is jouw visitekaartje. Kortom; jouw prestaties op werk laten zien wat je kunt en daar mag je trots op zijn. Dit mag je best zelf benoemen. Voelt dat in het begin wat vreemd? Oefen dit dan vooral met jezelf. Hoe vaker je het oefent, hoe normaler (natuurlijker) het voelt.
Natuurlijk geldt dit niet alleen voor jezelf. Ook wanneer je trots bent op een vriend(in), broer, zus, collega of iemand anders, mag dit gezegd worden. Een compliment zorgt niet alleen voor een fijne sfeer. Ook draagt het bij aan meer verbondenheid en creëert het openingen voor een betere samenwerking.
Accepteer en wijs niet af
Krijg je een complimentje… Wijs deze dan niet af, maar bedank de persoon voor het compliment! Vaak zijn wij vrouwen te bescheiden en wuiven we een complimentje weg alsof het niets is. Een eenvoudige ‘Dankjewel!’ voldoet vaak prima.
Op de hoogte blijven van interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!
Bron: Womens Health