Bloemen oppeppen? Dat kan!
Wanneer je een bos bloemen krijgt of voor jezelf koopt wil je dat deze het liefst zo lang mogelijk mooi blijven. Helaas kan het gedurende het hele jaar gebeuren dat bloemen gaan hangen. Toch is er een manier om je bos bloemen nieuw leven in te blazen zodat ze nog net even wat langer mee kunnen.
Voorkom slap hangen
Allereerst is het belangrijk om te voorkomen dat bloemen slap gaan hangen. Veelal wordt dit veroorzaakt door het water, bacteriën en verwelking. Laat je de bloemen dus constant in hetzelfde laagje water staan, dan vermeerderen de bacteriën in het water zich al snel en worden de stelen aangetast. Het gevolg hiervan is dat bloemen minder goed kunnen drinken en sneller zullen uitdrogen. Maar hoe weet je dan aan welk van de drie het ligt?
Water
Wanneer je ziet dat je bloemen niet openen zoals ze horen te doen kan het zijn dat ze niet voldoende water krijgen. Een oorzaak hiervan kan het onderste stukje van de steel zijn. Wanneer je bloemen krijgt is het onderste stukje van de steel vaak uitgedroogd. Snijd je deze niet af voor je begint met het schikken van de bloemen, dan kan het zijn dat de stelen niet voldoende water kunnen opnemen.
Is dit toch gebeurt, dan kun je de bloemen redden door de dode blaadjes en bloemen van de steel te verwijderen. Het gevolg hiervan is dat er meer energie naar de levende delen van de bloem gaat. Snijdt vervolgens alsnog de steel schuin af (let op dat je maar 1cm afsnijdt) en steek hem in een vaas met schoon water. Hangende bloemen zullen na een paar uur weer mooi rechtop staan!
Bacteriën
Wanneer bacteriën de oorzaak zijn van slaphangende bloemen kun je dit herkennen aan slijmerige, bruine stelen en hangende bloemen. Ook zal het water er troebel uitzien. De groei van bacteriën wordt veroorzaakt door vies water. Wanneer de bacteriën de kans krijgen vermeerderen zij zich in no-time. Ververs daarom met regelmaat het water van je bloemen.
Is het kwaad al geschiet, maak dan de vaas goed schoon met behulp van zeep en een wat bleek. Vul de vaas vervolgens met vers water en doe hier een druppeltje bleek bij. De bleek zorgt ervoor dat bacteriën minder snel vermeerderen. Snijd daarnaast het slijmerige gedeelte van de stelen af. Om er zeker van te zijn dat je het rottende deel in zijn geheel verwijderd snijd je ongeveer 2cm meer af. Worden de bloemen zo te kort dan kun je ervoor kiezen ze in minivaasjes te zetten.
Verwelking
Verwelkte bloemen herken je aan slappe stelen in combinatie met hangende bloemen. Verwelking wordt veroorzaakt door een combinatie van de twee bovengenoemde problemen. Bloemen kunnen niet goed drinken en er groeien bacteriën in het water.
Om de bloemen te redden maak je de vaas goed schoon en ververs je het water. Voeg hier wederom een druppeltje bleek aan toe om de groei van bacteriën te remmen. Haal de uitgedroogde bloemen en blaadjes van de stelen en snijdt 1 tot 5 cm van de stelen af in een scherpe hoek. Zet de bloemen vervolgens in schoon water. Binnen enkele uren zullen de bloemen weer helemaal opleven!
Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!
Bron: Bloom On