‘Gezonde’ oliebollen? Zo maak je ze!
Champagne, oliebollen, vuurwerk en glitters. Stuk voor stuk dingen die horen bij Oud en Nieuw! Oliebollen zijn natuurlijk allesbehalve gezond. En laat dat nou juist hetgeen zijn wat het meest op tafel wordt gezet rondom de jaarwisseling. Wil je dit jaar wel oliebollen, maar dan een stuk gezonder? Dat kan! Duik de keuken in en ga aan de slag…
Dit heb je nodig (10 stuks):
- 150 gram (Griekse) yoghurt;
50 gram rozijnen;
2tl koekkruiden;
2el kokosolie;
30gram ruwe rietsuiker;
4 eieren;
1tl zout;
7 gram gist;
200 gram volkoren speltmeel;
6 el kokosmeel.
Zo maak je ze:
Verwarm om te beginnen de oven voor op 180 graden. Wel in de tussentijd de rozijnen gedurende 10 minuten in warm water.
Doe de eieren in de keukenmachine en zet deze even aan. Voeg vervolgens het meel, de koekkruiden, de yoghurt, het zout, het gist, de (gesmolten) kokosolie en de suiker toe. Laat de keukenmachine net zo lang draaien tot er een gladde massa ontstaat.
Schep vervolgens het mengsel in een kom en voeg de geweekte rozijnen hieraan toe. Meng de rozijnen goed door het beslag.
Neem de bakplaat en leg hier bakpapier op. Gebruik twee lepels om bollen van het beslag te maken. Leg de bollen vervolgens op de bakplaat. Merk je dat het beslag te zacht is? Voeg dan wat extra kokosmeel toe aan het mengsel voor extra versteviging.
Laat de oliebollen gedurende 30 minuten in de oven staan.
Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!
Bron: Charlies Kitchen