Stop met snoozen

Snoozen

Opstaan kan enorm lastig zijn en wij begrijpen maar al te goed dat het op zo’n moment enorm verleidelijk is om op de snooze knop te drukken. Ondanks dat snoozen vrij onschuldig klinkt kun je dit toch beter niet doen. Volgens neurowetenschapper en slaapconsultant Els van der Helm is het namelijk ontzettend slecht voor je nachtrust. Om het nog niet eens te hebben over de marteling die het vormt voor je hersenen.

Hoe weet je of je voldoende slaapt?
Iedere persoon heeft een biologische klok. En de manier waarop die klok werkt is voor een groot deel genetisch bepaald. Het is dus per persoon afhankelijk hoeveel slaap je nodig hebt. Heb je een wekker nodig om wakker te worden, dan is dat eigenlijk een teken dat je niet voldoende nachtrust krijgt. Wanneer je ‘uitgeslapen’ bent, word je namelijk vanzelf wakker. Je hebt voldoende rust gehad, je wordt wakker en krijgt dus eigenlijk een natuurlijk seintje van je lichaam dat je klaar bent om de dag te starten.

De wekker
Wanneer je wakker wordt door de wekken moeten je hersenen echt even omschakelen. Tijdens je slaap zijn er andere hersengebieden en stofjes actief dan wanneer je wakker bent. Gaat de wekker dan word je wakker maar moeten je hersenen dus nog beginnen met de aanmaak van de juiste stofjes en het activeren van de juiste hersengebieden.

Kies je ervoor om te snoozen, dan gebeurt dit niet. Je draait je om en valt weer in slaap. Gaat dan de wekker voor de tweede keer dan begint het proces opnieuw. Kortom; snoozen stoort je hersenen in zijn ritme en vermindert de kwaliteit van je slaap. Snooze je niet dan is de kwaliteit van je slaap dus beter. Nog beter is het om vanzelf wakker te worden, al heb je daar natuurlijk niet altijd de kans voor.

Stoppen met snoozen

Omdat vanzelf wakker worden niet altijd een optie is – je moet natuurlijk wel op tijd op werk zijn en/of de kinderen naar school brengen – kun jij zelf jouw biologische klok een handje helpen.

Zorg er om te beginnen voor dat je op tijd in bed ligt. Hoe laat dit is verschilt wederom per persoon. Sta ook zoveel mogelijk op dezelfde tijd op en snooze niet! Door consequent rond dezelfde tijd naar bed te gaan en rond dezelfde tijd op te staan zal je merken dat na enige tijd jouw biologische klok daarop wordt aangepast. Niet alleen in slaap vallen wordt makkelijker, ook het opstaan gaat zo stukken beter!

Bron: Womens Health  |  Psyquin