Droge mond

Een droge mond ondanks dat je voldoende drinkt? Dit probleem horen wij vaker. Reden genoeg om het eens onder de loep te nemen, te kijken naar de oorzaak en uit te zoeken wat mogelijke oplossingen zijn! Want wanneer water drinken plotseling niet meer werkt tegen een droge mond… Wat moet je dan?!

Speeksel vs. Speeksel
Vaak wordt een droge mond veroorzaakt door een tekort aan speeksel of doordat de speekselverhouding niet helemaal klopt. Wist je namelijk dat je twee soorten speeksel in je mond hebt?

 1. Speeksel uit de mondbodemklieren. Dit is dik en plakkerig speeksel;
 2. Speeksel uit je oorspeekselklieren. Dit is waterig speeksel.

Het speeksel afkomstig uit de mondbodemklieren is er eigenlijk altijd. Dit speeksel is ervoor om te voorkomen dat je tong tegen je gehemelte plakt, het praten makkelijker gaat en er een gezonde bacterie- en schimmelhuishouding in je mond blijft.

Het waterige speeksel, afkomstig uit de oorspeekselklieren, is het speeksel wordt bedoeld met de uitdrukking ‘het water loopt me in de mond’ wanneer je iets lekkers ruikt.

Het begin van de spijsvertering
Het waterige speeksel wordt aangemaakt wanneer je eet en/of drinkt, maar ook wanneer je iets lekkers ruikt. Dit speeksel zorgt ervoor dat je voeding eenvoudiger kunt doorslikken. Daarnaast helpt het bij het opgang brengen van je spijsvertering. In het speeksel bevindt zich namelijk het enzym amylase. Amylase verteert vooral koolhydraten in je voeding, bijvoorbeeld afkomstig uit brood, pasta maar ook groenten. Het is dan ook belangrijk om goed te kauwen voor een goede start van je spijsvertering.

Normaal gesproken produceer je gemiddeld één liter speeksel per dag in je mond. Is dit minder, dan kan dit aanvoelen als een droge mond. Vaak heb je last van eend droge mond wanneer je opstaat. Dit komt doordat de speekselproductie gedurende de nacht stil ligt.

Hoe het komt dat je ook overdag ineens vaker last hebt van een droge mond?

Mogelijke oorzaken van een droge mond
Het hebben van een droge mond kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder vind je ze op een rij in combinatie met een korte uitleg;

 • Te weinig drinken in het algemeen
  Heb je ’s ochtends een enorme droge mond, dan kan dit een teken zijn dat je de dag ervoor te weinig hebt gedronken. Het gaat hierbij voornamelijk om water, thee of koffie. Alcohol of zoete dranken leiden juist eerder tot uitdroging dus zullen sneller leiden tot een droge mond. Drink en eet je veel zoetigheid, dan zul je ook meer vocht nodig hebben. Last van een droge mond? Drink dan in ieder geval voldoende water. Dit betekent 1,5 tot 2,5 liter op een dag. Sport je of is het erg warm weer? Zorg er dan voor dat je meer vocht binnen krijgt.
 • Ouder worden en/of overgang
  Gedurende de overgang krijgen veel vrouwen last van een droge mond. Dit wordt veroorzaakt door de schommeling in de productie van het hormoon oestrogeen. Oestrogeen zorgt onder andere voor een goede slijmvlieswerking. Hierdoor kan het zijn dat je speekselklieren gedurende een periode te weinig speeksel aanmaken. Gelukkig gaan de klachten, en daarmee de droge mond, vanzelf weer over.
 • Slapen met open mond
  Slaap je op je rug, dan kan het gebeuren dat je mond open gaat tijdens het slapen. Tijdens het slapen ontspannen de kaakspieren zich. Hierdoor kan je mond ongemerkt wat opengaan met als gevolg dat je door je mond begint te ademen. Een droge mond is een logisch gevolg hiervan. Slaap je op je zij, dan zal dit minder snel gebeuren.
 • Medicijn gebruik
  Sommige medicijnen kunnen een droge mond als bijwerking hebben. Ben je gestart met het gebruik van één of meerdere medicijnen? Lees dan vooral de bijsluiten (nog) eens goed.Dit geldt uiteraard niet alleen voor medicijnen die voorgeschreven zijn door een arts. Ook medicijnen als pijnstillers of maagzuurremmers die je gewoon bij een drogisterij of supermarkt kunt halen kunnen zorgen voor deze bijwerkingen.
 • Roken
  Hoe je het ook wendt of keert. Roken is niet gezond. Het schaadt je lichaam en dehydrateert met een droge mond tot gevolg.
 • Als gevolg van bestraling of een ongeluk
  Door bestraling van het hoofd-halsgebied kunnen speekselklieren beschadigd raken. Hierdoor functioneren ze minder goed en vermindert de speekselproductie. Hetzelfde geldt voor een ongeluk of operatie waarbij je hoofd- en/of nekzenuwen betrokken zijn.

Vrouwen hebben eerder last van een droge mond
Ondanks dat 10% van de Nederlanders aangeeft wel eens last te hebben van een droge mond klagen vooral ouderen hierover. 30 tot 50% van de 70-plussers geeft aan met regelmaat last te hebben van een droge mond. Niet geheel onverklaarbaar; uit onderzoek is namelijk gebleken dat we naarmate we ouder worden minder dorst ervaren. De vraag kan dus worden gesteld of ouderen niet gewoon te weinig drinken.

Ook hebben vrouwen meer last van een droge mond dan mannen, vooral naarmate ze ouder worden.

Dit kun je doen tegen een droge mond

 1. Drink voldoende water; ondanks dat water drinken een droge mond niet direct verhelpt is het wel belangrijk om je lichaam gehydrateerd te houden. Een goed gehydrateerd lichaam resulteert in een minder droge mond!
 2. Gebruik een goede lipbalsem; Droge lippen zorgen eerder voor het gevoel van een droge mond. Goed gehydrateerde lippen dragen dus bij voor een minder droog gevoel in de mond.
 3. Vermijd uitdroging; tabak, alcohol en suiker zijn de dingen die je het beste kunt vermijden. Let daarnaast op zout en pittig voedsel.
 4. Suikervrijekauwgom; Kauwen stimuleert de speekselproductie. Een suikervrij(!!) kauwgompje stimuleert de speekselproductie en vermindert een droge mond.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Gezondheidsnet | Medical News Today | Energieke Vrouwen Academie