Jouw vochtbalans op peil
Voldoende drinken is belangrijk voor onze gezondheid. Ons lichaam bestaat voor het grootste deel uit vocht. Dit vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darmen, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam, en bij het regelen van onze lichaamstemperatuur. Maar er is meer interessants aan dat vocht…
Wist je dat…
Een volwassen persoon gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig heeft in de vorm van drinken. Je leeftijd, temperatuur, inspanning, voeding en gemoedstoestand hebben invloed op hoeveel vocht je nodig hebt om de vochtbalans van je lichaam op peil te houden. Geef je borstvoeding, dan heb je bijvoorbeeld meer vocht nodig dan gemiddeld.
Het lichaam van een vrouw bestaat gemiddeld voor 52% uit vocht. Dat van een man daarentegen bestaat voor gemiddeld 63% aan vocht en dat van baby’s zelfs voor 75%!
De reden dat vrouwen gemiddeld minder vocht in hun lichaam hebben dan mannen komt doordat vrouwen over het algemeen meer vetweefsel hebben. Vetweefsel bevat geen vocht. Het vocht is voor ongeveer 65% te vinden in cellen en weefsels. De rest zit in de ruimtes tussen de cellen en in het bloed.
Aanvullen maar
Verlies je vocht, dan is het belangrijk om dit aan te vullen. Dit kan door voldoende te drinken. Ook zit er vocht in eten. Vocht krijg je als volgt binnen:
- Via drinken – bij voorkeur 1,5 tot 2 liter;
- Via eten – ongeveer 900 milliliter;
- Via oxidatiewater – in je lichaam komt er ongeveer 350 milliliter vocht vrij wanneer eiwit, vetten en koolhydraten uit eten worden omgezet in energie. Dit wordt ook wel oxidatiewater genoemd.
Vocht is belangrijk voor…
Een goede vochtbalans in je lichaam is niet alleen in de zomer maar ook in de winter belangrijk. Vocht zorgt namelijk niet alleen voor de juiste lichaamstemperatuur. Ook helpt het bij het oplossen van voedingsstoffen zodat deze goed kunnen worden opgenomen in de darmen. Daarnaast helpt vocht bij het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam.
En te veel?
Je nieren kunnen ongeveer 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Het is dan ook mogelijk om te veel te drinken. Bij een te veel aan vocht kan er een te laag gehalte aan zouten (natrium) in het bloed ontstaan. Dit kan hartritmestoornissen veroorzaken. Ook kan een te veel aan vocht leiden tot vochtophopingen in de hersenen. Gelukkig komt dit bijna nooit voor, alleen wanneer je extreem veel drinkt.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.
Bron: Voedingscentrum