Heb je het nieuws over insecten al gehoord?
Een poos geleden schreven wij al eens over het eten van insecten. Ondanks dat het misschien niet heel aantrekkelijk klinkt zitten ze wel bomvol eiwitten. Per 100 gram varieert de hoeveelheid eiwit van 7 tot 48 gram. Dit staat gelijk aan de voedingswaarden van vis, kip, rund of varkensvlees. Afgelopen week stuitten wij op het bericht dat de Europese Unie toestemming heeft gegeven voor het gebruik van een aantal insecten in onze voeding.
Specifieke regels
Nou is het niet zo dat je direct bang hoeft te zijn dat je insecten eet zonder dat je daarvan op de hoogte wordt gesteld. De Europese Unie heeft toestemming gegeven voor het gebruik van krekelmeel en kleine meelwormen. Daarnaast werden vorig jaar treksprinkhanen, gele meelwormen en huiskrekels al goedgekeurd voor gebruik in onze voeding. Wel zijn daar een aantal regels aan verbonden.
Allereerst is de veiligheid van het gebruik van deze insecten uitgebreid getest. Zou er twijfel zijn over de veiligheid, dan zou het gebruik van de insecten in levensmiddelen niet goed kunnen worden gekeurd. Daarnaast moeten insecten voordat ze worden verwerkt in levensmiddelen eerst volledig worden verhit. Dit is belangrijk om het overdragen van ziekteverwekkers te voorkomen. Hetzelfde geldt voor de consumptie van kip.
Verder is het een eis dat producten die gebruikmaken van insecten in de levensmiddelen dit duidelijk vermelden op de verpakking van het product. Op de verpakking moet niet alleen worden vermeld dat er insecten in verwerkt zijn, maar ook om welk type insect het gaat. Dit is van belang voor eventuele allergieën. Vermoedelijk zijn mensen met een allergie voor schaal- en schelpdieren of huisstofmijt hier gevoelig voor.
Duidelijke taal
In het bericht waarop wij stuitten werd gesproken over het alleen vermelden van de Latijnse namen van insecten in de ingrediëntenlijst. Dit is niet de bedoeling. In de regelgeving rondom het gebruik van insecten is vastgelegd dat zowel de Latijnse als de naam in de taal van het land waar het product wordt verkocht moet worden vermeld.
Al direct verkrijgbaar?
Ondanks dat het gebruik van insecten in levensmiddelen niet nieuw is – de rode kleurstof E120 wordt bijvoorbeeld al jaren gemaakt van bladluizen – is de kans nihil dat je direct insecten terug zult vinden in de producten die je in de supermarkt koopt.
De Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie verwacht dat het nog wel even duurt voordat de producten met bijvoorbeeld krekelmeel in de supermarkt komen te liggen. Zodra dit wel daadwerkelijk het geval is, informeert het Voedingscentrum hier sowieso over.
Maar waarom dan?
Aangezien veel mensen bezig zijn met het minderen van hun vleesconsumptie zijn insecten op basis van de voedingswaarden een goed alternatief. Zoals we al eerder in dit artikel schreven; insecten zijn rijk aan eiwitten. Er zit een dusdanige hoeveelheid eiwit in dat dit gelijkwaardig is aan vis, kip, rund of varkensvlees. Ook zijn insecten duurzamer om te kweken dan vlees. Er is bijvoorbeeld minder water en ruimte nodig en ook de uitstoot van broeikasgassen ligt een stuk lager.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.
Bron: Voedingscentrum