Geïrriteerd wanneer je honger hebt?
Je hebt honger en verlangt naar iets te eten. Het kan zijn dat je snel geïrriteerd raakt wanneer je honger hebt. Zelfs het idee dat je nog even moet wachten tot er iets te eten is, is te veel. Je bent ‘hangry’. Niet vreemd! Honger hebben heeft namelijk echt effect op je humeur. Hoe dat precies zit?
De oorzaken op een rij
Voeding is de brandstof voor je lichaam. Ook je hersenen profiteren ervan. Wanneer je honger hebt wordt je concentratie slechter. Je maakt daardoor sneller fouten en je humeur wordt er niet bepaald beter op. De oorzaak hiervan is dat de hoeveelheid glucose in je lichaam daalt. Glucose vormt de brandstof voor je hersenen en bij een tekort worden deze in een zuinige modus gezet. Onder andere het onder controle houden van je emoties wordt hiermee tijdelijk op een laag pitje gezet.
Ook je organen krijgen een seintje wanneer er een dip in je bloedsuikerspiegel ontstaat. Het gevolg hiervan is dat zij meer hormonen aan beginnen te maken, met als doel om meer glucose te produceren. De hormonen die hierbij onder andere in hoeveelheid stijgen zijn adrenaline en cortisol. Beide hormonen kunnen ervoor zorgen dat je gestrest raakt en dus een opgejaagd en boos gevoel krijgt.
Zo voorkom je het
Ben je vaak hangry, dan zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om dit te voorkomen.
Bewust zijn
Wanneer je voelt dat je honger krijgt, is het belangrijk om dit niet te negeren. Je lichaam geeft nou eenmaal niet voor niets het signaal dat je honger hebt. Door je bewust te zijn van je hongergevoel, kun je voorkomen dat je hangry wordt.
Voedzame maaltijden
Door te letten op wat je eet, kun je eveneens invloed hebben op jouw hangry zijn. Eiwitten, vezels en onverzadigde vetten maken deel uit van een gezonde en voedzame maaltijd. Ook zorgen deze voedingsstoffen ervoor dat je langer een vol gevoel hebt. Door het eten van veel suiker, koolhydraten en verzadigd vet creëer je juist het tegenovergestelde effect. De kans dat je hangry wordt, wordt hierdoor dan ook groter!
Een goede nachtrust
Niet alleen voeding, maar ook je nachtrust heeft invloed op hoe jij je voelt. Heb je een korte of slechte nacht achter de rug, dan is de kans groot dat je sneller honger krijgt. Je lichaam heeft namelijk meer energie nodig overdag om de dag door te komen. Een regelmatige nachtrust waarbij je voldoende slaapt voorkomt dan ook het hebben van een kort lontje.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.
Bron: GezondNu