Champignons als vleesvervanger… Waarom wel of niet?

Champignons als vleesvervanger

Wanneer je vegetarisch of vegan bent, of minder vlees wil eten, ben je mogelijk op zoek naar een passende vervanger. De vleesvervangers (burgers) uit de supermarkt bevatten vaak grote hoeveelheden zout. En champignons… Is dat dan een goed alternatief voor vlees?

Verschil in voedingsstoffen
Wanneer het aankomt op voedingsstoffen leveren champignons helaas niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Ondanks dat champignons qua structuur en hartige smaak wat op vlees kunnen lijken, bevatten ze maar liefst 10 keer minder eiwit.

Juist wanneer je minder of geen vlees eet is het belangrijk om te letten op de hoeveelheid vitamine B12 en/of B1, ijzer en eiwit die je binnenkrijgt.

Kort samengevat zijn champignons dus geen goede vervanger van vlees.

Wat dan wel?
Eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 kun je wel uit andere voedingsmiddelen halen. Eieren bijvoorbeeld vormen qua voedingsstoffen een goed alternatief voor vlees. Eet je als vegetariër 3 tot 4 eieren per week, dan krijg je voldoende van deze voedingsstoffen binnen.

Eet je geen vlees, maar wel vis, dan is dat eveneens een goed alternatief voor het eten van vlees. Afhankelijk van de soort vis krijg je andere voedingsstoffen binnen.

Ondanks dat niet alle kant-en-klare vegetarische stukjes, burgers en balletjes even gezond zijn, zijn er ook varianten die wel prima kunnen. Bij het kiezen van een zo’n vleesvervanger kun je er op letten of er ijzer en vitamine B12 in zit of is toegevoegd. Ook is het belangrijk om op de hoeveelheid zout te letten. Per 100 gram dient een vleesvervanger minder dan 1,1 gram zout te bevatten. Helaas bevatten bijna alle producten die als vleesvervanger in de winkel liggen te veel zout.

Ook zijn er vleesvervangers zonder B12. Denk hierbij aan peulvruchten (bruine bonen, kikkererwten en linzen) en producten die gemaakt zijn van sojaboon, bijvoorbeeld tofu en tempé. Ook noten, pinda’s en pitten zijn heel gezond. Wel bevatten deze veel calorieën. Ondanks dat ze gezond zijn moet je er dus alsnog niet TEveel van eten. Welke noten echte aanraders zijn? Dat lees je hier!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Voedingscentrum [1] | Voedingscentrum [2]