Kies je leefstijl bij je leeftijd!
Elke vrouw komt in de overgang; dat is een natuurlijk gegeven. De leeftijd waarop het begint, wat en hoeveel je ervan merkt en wanneer het over is, verschilt van vrouw tot vrouw. De eerste symptomen zijn vrij vaag en komen en gaan. Vrouwen en ook zorgprofessionals hebben de neiging om die toe te wijzen aan andere factoren: stress, drukte, puberende kinderen, kwakkelende ouders, enzovoorts.
Goed geïnformeerd en bewust door de overgang
Oestrogenen hebben een beschermende werking voor het hele vrouwenlijf. Tijdens de overgang daalt de totale hoeveelheid oestrogenen met 70% tot 80%. De beschermende werking valt hiermee grotendeels weg. We worden steeds ouder. De vrouwen van nu leven dus veel langer zonder dan de vorige generaties. Uit onderzoek is ook bekend dat vrouwen weliswaar langer leven dan mannen, maar dat de kwaliteit van leven in de jaren dat ze langer leven minder hoog is dan die van mannen.
Het is dus van groot belang om de overgang goed te benutten om de kwaliteit van leven tijdens en na die levensfase te verbeteren. Hoe doe je dat? Allereerst door erover te lezen en te praten. Vrouwen onder elkaar en met anderen binnen de privé- en werkomgeving. Ook zorg- en HR-professionals moeten dus goed geïnformeerd zijn. Een klein aantal vrouwen heeft te maken met een vroege overgang. Ook dan is het voor je eigen gezondheid heel belangrijk om er meer van te weten. Last van heftige bloedingen of pijn? Ga dan naar de huisarts. Er kunnen andere oorzaken dan de overgang zijn.
Gemiddeld begint de overgang tegen je 45e en duurt 5 tot 12 jaar. Als je in de overgang zit, kun je aardig met jezelf overhoop liggen. Vaak zonder dat je in eerste instantie in de gaten hebt wat er aan de hand is. Misschien merkt je omgeving het wel eerder dan jij. Wat kun je doen? In elk geval je leefstijl aanpassen zodat die past bij je leeftijd – en bij een leven zonder de beschermende werking van oestrogenen. Als je onder meer je heupomvang, gewicht, vetpercentage, stappen per dag en aantal uur slap per nacht weet en monitort, weet je ook welk positief effect jouw keuzes hebben.
Dit kun je zelf doen
- Eet je hormonen in balans
Gezonde voeding kan een bijdrage leveren aan het herstellen van je hormoonbalans waardoor je minder last van de lichamelijke, mentale en emotionele klachten van de overgang zult hebben. Als je ouder wordt, wordt je stofwisseling langzamer. Je zult dus aankomen als je blijft eten wat je at. Door overgewicht heb je over het algemeen meer last van overgangsklachten. De overgang in combinatie met veroudering versnelt je botafbraak. Dat kan leiden tot osteoporose. Dat is botontkalking in een gevorderd stadium. Zorg dus dat je weet hoe het zit met gezonde voeding en pas je voedingspatroon aan. Wist je dat de leefstijlcoach sinds kort (deels) verzekerd is? - Stop met roken
Rokers komen vroeger in de overgang dan niet-rokers. De beschermende werking van je oestrogenen valt dus eerder weg. Rokers hebben in de overgang meer last van opvliegers en nachtweten. Uit onderzoeken blijkt ook, dat een hoger aantal gerookte sigaretten in de jaren voordat een vrouw in de overgang komt, een hoger risico op borstkanker geeft. Roken zorgt voor minder opbouw van gezonde botten. In de overgang is botontkalking een belangrijk aandachtspunt. - Ga (meer) belast bewegen
De norm voor gezond bewegen is een half uur per dag. Kom je niet aan de norm? Kijk dan zelf welke dingen jij gaat veranderen om dit wel te halen. Voor vrouwen in de overgang is belast bewegen belangrijk. Daarmee verklein je het risico op botontkalking. Ga met gewichtjes thuis oefenen of zoek een sportschool of sportactiviteit in de buurt. Er zijn sportscholen en -activiteiten speciaal voor vrouwen. Ook zijn er programma’s speciaal voor vrouwen in de overgang. Voor vrouwen na de overgang zijn ook balansoefeningen belangrijk om te helpen voorkomen dat je valt en mogelijk iets breekt. Wil je naast bewegen ook sporten? Kies dan een sport(club) die je echt leuk vindt. Dan houd je het gemakkelijker een langere tijd vol.
- Verminder je stress
Er zijn in Nederland bijna 2 miljoen vrouwen tussen de 45 en 60 jaar. Zij hebben een ander leven dan de generatie daarvoor. Driekwart heeft een betaalde baan, veel vrouwen zijn mantelzorger en vrouwen krijgen gemiddeld later kinderen die dan volop aan het puberen zijn. Die combinatie kan stress opleveren. En stress en overgang zijn een slechte combinatie. Dat heeft te maken met de belasting van de bijnieren die de oestrogeenproductie deels overnemen in en na de overgang. Stress verergert dus overgangsklachten. En andersom is er ook een verband. Als je weet welke stressbronnen je ervaart, kun je er wat aan doen. Dat klinkt simpeler dan het is.Ervaringsdeskundigen zeggen dat je me-time moet organiseren. Zoek hulp als je er niet zelf uitkomt. Ook op je werk. Want werkstress en overgangsklachten hebben veel invloed op elkaar. Veel vrouwen in de overgang slapen slecht. Daardoor voelen ze zich chronisch moe. Uit onderzoek komt dat vrouwen over het algemeen een stuk slechter slapen dan mannen. 11% Van de vrouwen tussen 41 en 65 jaar gebruikt slaapmedicatie, bij de mannen is dat nog geen 5 %. Dat is dus dubbel zoveel. Na 65 jaar is dat zelfs 17,5% van de vrouwen. - Schakel hulplijnen in!
Ervaar je (ernstige) klachten die je hinderen bij je bezigheden of in je werk? Ga dan naar je huisarts of je bedrijfsarts. Zij kunnen je als dat nodig is doorverwijzen naar een specialist. Of ga naar een overgangsconsulent. Daar heb je geen verwijzing voor nodig en die wordt vaak gewoon vergoed door de verzekering. Je hoeft het niet alleen te doen! Wacht ook niet te lang. 80% Van de vrouwen heeft overgangsklachten. Dat is dus heel normaal. Je bent echt niet de enige! Veel vrouwen in de overgang hebben een te hoge bloeddruk. Laat je bloeddruk – en ook je cholesterol – dus regelmatig meten.
Na de overgang
- Je gezondheid
Doordat in de overgang de beschermende werking van je vrouwelijke hormonen wegvalt, loop je na de overgang meer risico op hart- en vaatziekten. Dat vergroot de kans op onder meer een hartaanval. En die worden bij vrouwen helaas vaak nog niet goed herkend. Door de botontkalking of mogelijk osteoporose loop je meer risico op botbreuken als je op latere leeftijd valt. Zorg dus ook dan goed voor jezelf om die risico’s zoveel mogelijk te verkleinen. Je leven wordt dan een stuk plezieriger als je ouder bent. - Op het werk
Vijftig plus-vrouwen kunnen dankzij hun jarenlange levenservaring en/of ervaring in het bedrijfsleven evenwicht brengen tussen menselijke aspecten op de werkvloer en functionele, praktische en zakelijke aangelegenheden. Als vrouwen met veel ervaring maken ze het onderscheid tussen wat essentieel, dringend en belangrijk is en wat niet. Ze werken efficiënter. En ze kiezen bewust voor passie in hun werk. Samen met kennis van zaken en ervaring zorgt dit voor een stabielere werkomgeving. Voor bepaalde functies zijn ‘grijze haren’ te verkiezen voor de dynamiek en jeugdige uitstraling van twintigers. En wat weinig bekend is, is dat vrouwen in en na de overgang relatief meer van het mannelijke hormoon testosteron aanmaken. Hierdoor stijgt hun daadkracht, ondernemingszin en doorzettingsvermogen; die eigenschappen gaan een grotere rol spelen dan de zorgende functie die in de eerste helft van hun leven goed paste.
Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!