,

Krachttraining voor vrouwen… Waarom eigenlijk?

Krachttraining voor vrouwen

Bij Curves train je in slechts 30 minuten op een efficiënte manier je hele lichaam. Elke workout bevat daarvoor een combinatie van cardio en krachttraining. En met zo’n workout kun je per keer tot wel 500 calorieën verbranden! Behoorlijk veel dus in een korte tijd. Dit zorgt ervoor dat je maar weinig tijd hoeft vrij te maken en toch fit blijft. Maar waarom nou precies die krachttraining? Wij leggen het uit.

De huidige levensstijl
Veel van ons zitten dagelijks te veel. Dit wordt veelal veroorzaakt door het soort werk dat je doet. Heb je een kantoorbaan, dan zit je al snel minimaal 8 uur op een dag. Het gevolg; een inactieve levensstijl.

Maar niet alleen tijdens het werk zit je. Wat dacht je bijvoorbeeld autorijden, tv kijken, een boek lezen, ontbijten, lunchen of dineren… Bij al deze activiteiten zitten we. Wij Nederlanders zijn zelfs in vergelijking met andere Europeanen ‘kampioen’ langdurig zitten! Gemiddeld zitten Nederlanders namelijk 8,7 uur per dag. En dat is veel!

Maar… we leven toch langer?
Ook al zou je elke dag beginnen met een half uur sporten. Alsnog brengt de gemiddelde persoon in Nederland dan nog 85% van zijn vrije tijd zittend door. En dat is geen goede ontwikkeling. Op lange termijn is het zelfs slecht voor je gezondheid.

Wanneer er wordt gedacht aan iemand die te weinig beweegt schiet al snel het woord overgewicht door ons hoofd. Maar dat is niet helemaal waar. Een vrouw die er gezond uit ziet hoeft namelijk niet gezond te zijn. En een vrouw die er niet gezond uit ziet hoeft helemaal niet ongezond te zijn. Zo op het eerste gezicht kunnen we namelijk de spiermassa niet beoordelen. En laat die nou zo belangrijk zijn! Wanneer je te veel zit en dus een gebrek aan beweging hebt verlies je spiermassa.

Ondanks dat we langer leven betekent het niet dat we ook gezonder leven. Wist je dat op dit moment 92,2% van de ouderen boven de 65 jaar een of meer chronische ziekte als hart- longproblemen, diabetes, beroerte, kanker, artritis etc. heeft? Het verlies van spiermassa speelt hierin een grote rol. Dit heet ook wel sarcopenie.

De gevolgen van spierverlies
Wanneer we ouder worden komen er een aantal gezondheidsproblemen naar voren. Het is makkelijker om aan te komen in vetmassa. En spiermassa neemt eenvoudig af als direct gevolg van een inactieve levensstijl. Hoe minder de spieren worden uitgedaagd, des te kleiner ze worden en ze hun functieverliezen. Dagelijkse bezigheden kosten hierdoor meer moeite en energie. Kortom; minder spieren = minder energie = vaker moe, lusteloos en ziek.

Hoe pak je het aan?
Gelukkig is het NOOIT te laat om te beginnen met krachttraining. Zelfs iemand op leeftijd kan binnen 12 tot 24 weken maar liefst 44% meer spiermassa krijgen met de juiste training!

En dat is nou precies wat wij hier bij Curves doen. Door cardio en krachttraining met elkaar te combineren kunnen Curvettes een gezonde en actieve levensstijl leiden. Want wie wil er nou niet gezond en fit zijn? Niet alleen voor jezelf… Maar ook voor je geliefden en vrienden.

Door te trainen worden spiercellen groter en sterker. Heb je nog nooit aan sport gedaan? Dan kun je binnen 8 weken gemiddeld zo’n 2% van je lichaamsgewicht omzetten in spierweefsel. En dit merk je al snel! Bijvoorbeeld met traplopen, boodschappen doen of tijdens het optillen van je kinderen.

De weegschaal zegt…
Wanneer je wil afvallen ben je snel geneigd om te kijken naar het getal dat op de weegschaal staat. Maar dit heeft niet zoveel nut. Wanneer je begint met afvallen kun je namelijk beter letten op hoe je kleding past. Spieren wegen namelijk nou eenmaal meer dan vet! Wel nemen spieren tegelijkertijd minder ruimte in beslag. Door krachttraining zal je dus niet snel lichter worden. Wel is het zichtbaar aan het aantal centimeters omtrek van je lichaam.

Daarnaast stimuleert krachttraining je metabolisme. Dit zorgt voor het verbranden van calorieën. Spieren verbruiken meer calorieën dan vet. Na het trainen moeten je spieren namelijk herstellen. Het herstellen van de spieren kost je lichaam energie en dat zet de vetverbranding flink aan het werk, ook wanneer je al klaar bent met je training. Wanneer je meer spiermassa hebt verbrand je dus ook in rust meer calorieën!

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!