Is spierpijn het resultaat van een effectieve workout?

Spierpijn na je workout

Je bent gister wezen sporten en hebt vandaag last van spierpijn. Het resultaat van een goede workout… Toch? Maar is dat eigenlijk wel zo? Is het hebben van spierpijn na een workout het resultaat van een effectieve workout?

Hierdoor ontstaat spierpijn
Ongeveer 12 tot 24 uur na een intensieve workout kun je last krijgen van spierpijn. Spierpijn kan tot wel 3 dagen aanhouden. Het wordt veroorzaakt door hele kleine scheurtjes die in je spieren zijn ontstaan. Deze scheurtjes ontstaan wanneer je spieren harder hebben moeten werken dan dat ze gewend zijn. Vervolgens ontstaan er kleine ontstekingen met spierpijn tot gevolg.

Een goede training?
Ondanks dat spierpijn het gevolg is van een intensieve training, betekent dit niet per se dat je training ook effectief is geweest. Je bent eigenlijk net iets te ver gegaan tijdens je workout, waardoor je spieren wat zijn beschadigd. Dit kan bijdragen aan het krijgen van sterkere spieren, maar gebeurt dit te vaak dan heeft dit maar weinig voordelen.

Spierpijn kan namelijk je herstel belemmeren en je voortgang vertragen. Belangrijker is om je tijdens een workout uit te dagen en steeds weer sterker en fitter te worden, dan dat je de grens over gaat waarbij je langer nodig hebt om te herstellen.

Wanneer moet je stoppen?
Om te voorkomen dat je over je grenzen gaat is het belangrijk om tijdens je workout op je lichaam te letten. Begin je te trillen of lukt het niet om bewegingen vloeiend te maken, dan is dat vaak een teken van vermoeide spieren. Push jezelf in dat geval niet verder, maar rond je workout af. Op deze manier kun je consistent blijven trainen doordat je de volgende dag prima in staat bent om opnieuw ervoor te gaan tijdens een workout.

Kortom; spierpijn is niet het teken van een effectieve workout. Eigenlijk betekent het dus dat je over je grenzen bent gegaan. Ook belemmert het een consistente training, wat vele malen belangrijker is voor het behalen van het gewenste resultaat.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: WomensHealth