Je lymfeklieren en lymfesysteem als reinigingsdienst
Wist je dat je lymfestelsel parallel aan je bloedvatenstelsel loopt? Over het algemeen weten we wel het een en ander te vertellen over ons bloedvatenstelsel, maar over ons lymfestelsel … We hebben weleens gehoord dat bij borstkanker de lymfeklieren in de oksel soms worden verwijderd, maar wat doet het stelsel nou eigenlijk verder?
Dit doet het lymfestelsel
Het lymfestelsel van je lichaam is net als je bloedvatenstelsel een systeem dat bestaat uit grotere en kleinere vaten en vaatjes. Ook begeeft het zich door ons hele lichaam. In deze vaatjes bevindt zich een kleurloze vloeistof; het lymfevocht.
Waar je bloedvatenstelsel als je het uit zou leggen een lengte zou krijgen van ongeveer 100.000 km, is het lymfestelsel nog vele malen groter. Leg je alle lymfevaten achter elkaar, dan kun je maar liefst zo’n 200.000 km krijgen!
Net als je bloed vervoert het lymfevocht stoffen. Echter, dit zijn geen voedingsstoffen. Het is vocht dat afvalstoffen vervoert en verwerkt en beschadigde lichaamscellen en ongunstige indringers en ziekteverwekkers ophaalt, onschadelijk maakt en afvoert.
Kortom; je lymfestelsel werkt als een reinigingsdienst van je lichaam!
De reinigingsdienst
Lymfevaten kunnen wat grotere deeltjes opnemen dan je bloedvaten. Zo kunnen bepaalde eiwitten, bacteriën en andere ziekteverwekkers niet in de bloedbaan komen. Deze stoffen worden daarom opgenomen in je lymfevaten. Vervolgens gaat het verwerking-, opruim- en reinigingsproces van start.
Vervolgens vindt het reinigen en onschadelijk maken plaats in de lymfeklieren. Deze lymfeklieren bevinden zich onder andere in je hals, oksels, liezen, rondom je longen en hart. De klieren vormen een knooppunt waar de lymfevaten samenkomen.
Wanneer het weefselvocht door de klieren gaat worden afvalstoffen en ziekteverwekkers gedood of onschadelijk gemaakt. Daarna worden ze over gedragen aan onze bloedbaan zodat overblijvende afvalstoffen kunnen worden afgevoerd via urine en ontlasting zonder verdere schade aan te richten aan ons lichaam.
Het onschadelijk maken van eventuele bacteriën en virussen gebeurt door witte bloedcellen. Witte bloedcellen worden ook wel lymfocyten genoemd. Deze lymfocyten bevinden zich in onze lymfeklieren.
Je zult begrijpen dat ons lymfestelsel een onmisbaar onderdeel vormt van ons immuunsysteem. Alsof dat nog niet voldoende is, is ons lymfestelsel ook van belang bij de afvoer van overtollig vocht uit ons lichaam. De voortstuwing van lymfevaten vindt plaats door samentrekkende en ontspannende bewegingen van de spieren in ons lichaam.
Bewegen een must
Met onze spieren als aandrijving van de stroming in ons lymfestelsel is bewegen een must. Door zelf in beweging te komen zet je jouw lymfevatenstelsel in beweging. Bij voorkeur moet dit elk uur even gebeuren. Al is het maar voor een paar minuutjes!
Werkt je lymfestelsel niet goed, dan kun je last krijgen van lymfoedeem- dit is een ontsteking van de lymfeklieren – of zelfs lymfeklierkanker.
Hoe ouder je wordt, hoe meer beweging je nodig hebt. Je krijgt op latere leeftijd namelijk eerder last van vochtophopingen, vooral in de benen en soms in de handen.