Dit is de oorzaak van het jojo-effect

Jojo-effect

Je bent net zo lekker op weg en hebt een paar kilootjes verloren. Toch zitten ze er vaak binnen no-time weer aan. Frustrerend, vooral omdat je net zo je best hebt gedaan om die paar kilo’s te verliezen. Wat blijkt… Tot wel 80% van de mensen die met behulp van een streng dieet afvallen komen daarna weer aan, ook wel bekend als het jojo-effect. Hoe dit komt en hoe je het voorkomt?

Terugkerend vet
Uit onderzoek van de Universiteit in Maastricht blijkt dat vetcellen liever geen vet afstaan. Logisch, want de functie van vetcellen is natuurlijk het opslaan van vet. Wil je wat kilo’s kwijt, dan moeten deze cellen vet afstaan. Doordat zij vet moeten afstaan schieten ze nogal in de stress met als gevolg dat de vetcellen wanneer ze de kans krijgen opnieuw vet opbouwen en je weer aankomt.

Tijdens het onderzoek bleek dat bij de mensen die weer aankwamen na hun dieet verschillende stressfactoren werden gemeten. Vetcelstress is volgens de onderzoekers dan ook één van de boosdoeners van het jojo-effect.

Witte bloedcellen
Ook deed Edwin Mariman, hoogleraar Functionele Genetica aan de Universiteit van Maastricht onderzoek naar het jojo-effect. Hij onderzocht het vetweefsel van mensen die na het afvallen weer aankwamen.

Wat bleek? De cellen van het afweersysteem, ook wel de witte bloedcellen, spelen hierin een belangrijke rol.

“Vanzelfsprekend spelen vetcellen een belangrijke rol bij zowel het aankomen als het afvallen. Vetcellen scheiden in totaal meer dan 500 verschillende hormooneiwitten af. Een belangrijk eiwit in dit verband is leptine, dat het hongergevoel onderdrukt maar ook betrokken is bij ontstekingsreacties. Als iemand afvalt, krimpen niet alleen de vetcellen maar daalt ook het leptinegehalte. Het krimpen van de vetcellen samen met de verstoorde energiebalans leidt tot stress in de vetcellen. Wellicht wordt die stressreactie door het lichaam als ontstekingsreactie gezien”, aldus professor Mariman.

“Hoe dit mechanisme precies in elkaar steekt, zal toekomstig onderzoek moeten uitwijzen”, aldus professor Mariman.

Het jojo-effect heeft dus niet altijd te maken met de omgeving, maar ook zeker met ons lichaam. Gecontroleerd/geleidelijk afvallen zorgt ervoor dat je minder snel aankomt, waarschijnlijk omdat je vetcellen er dus minder stress van krijgen.

Kortom; eet gezond en beweeg voldoende! Vind je balans!

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!