3x interessante weetjes over linkshandigen
13 Augustus is het Linkshandigen dag. Ben je linkshandig, dan zal je vast en zeker met regelmaat tegen kleine- en grote ongemakkelijk aanlopen. Onze wereld is namelijk met veel dingen afgestemd op rechtshandigen. Gereedschappen bijvoorbeeld of een schaar kunnen al snel voor kleine frustraties zorgen wanneer het gewoon niet werkt in combinatie met je linkerhand. Maar links zijn is eigenlijk helemaal niet verkeerd! Waarom? Dat leggen we uit:
Meer symmetrie
Het menselijke brein bestaat uit twee hersenhelften. Elke helft heeft zo zijn eigen taken. Ben je linkshandig, dan is de functieverdeling tussen je twee hersenhelften minder sterk. Het gevolg hiervan is dat bijvoorbeeld taal en emoties op een andere manier worden verwerkt. Een ander voorbeeld is gezichtsherkenning. Ben je linkshandig dan worden in tegenstelling tot bij rechtshandigen twee hersenhelften tegelijk gebruikt. Dit heeft weinig gevolgen voor ons gedrag, maar toch is het interessant om te weten!
Oplossingsgericht
Omdat jij je als linkshandige in een wereld voor rechtshandige nog wel eens moet aanpassen zijn linkshandige veel meer oplossingsgericht ingesteld. Dit heeft eveneens een positieve invloed op creativiteit!
Snellere reactie
Ook schijnt het zo te zijn dat linkshandige mensen sneller reageren bij visuele taken. Ondanks dat de dominante hand niet per se aanduidt welke hersenhelft de dominante hersenhelft is, zijn er duidelijke verschillen gemeten in het reactievermogen van links- en rechtshandige mensen.
Er zijn bijvoorbeeld verschillen in reactietijd gemeten tussen vrouwelijke en mannelijke rechtshandigen. Rechtshandige vrouwen schijnen langzamer te reageren op visuele waarneming. Echter is er geen verschil op dit aspect tussen rechtshandige mannen en linkshandige vrouwen.
Verder is er een meting gedaan op reactiesnelheid van beide handen. Rechtshandige mensen reageren alleen snel met hun rechterhand. Linkshandige mensen reageren bijna even snel met beide handen!
Wel geeft het onderzoek aan dat het alsnog per persoon kan verschillen. Het ligt dus niet vast, maar het is wel een leuk weetje!
Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!
Bron: Scientas