Onverwachte voeding met gluten
Van sommige producten weet bijna iedereen dat ze gluten bevatten… Brood, pizza, pasta. Nou zijn dit niet de enige producten waar gluten in zitten. Wat dacht je bijvoorbeeld van sojasaus of havermout?
Wat zijn gluten?
Gluten is de naam voor een groep eiwitten. Deze groep eiwitten komt voor in sommige granen en graanproducten. Onder andere in tarwe, durum, spelt, rogge en gerst zitten gluten.
Vaak zijn deze ingrediënten verwerkt in brood, beschuit, crackers, koek en pasta. Ook in voedingsmiddelen waarin een bindmiddel is gebruikt, zoals soep, saus en worst, zitten gluten.
Glutenvrij eten
Iemand die last heeft van coeliakie of iemand die last heeft van een overgevoeligheid voor gluten kan gluten beter vermijden. Wanneer je geen last hebt van gluten is het juist niet verstandig om glutenvrij te eten. De kans op een tekort aan voedingsstoffen is namelijk groot. Wordt er coeliakie of overgevoeligheid voor gluten vastgesteld door een arts, dan is het verstandig om met behulp van een diëtist te kijken welk dieet je kunt volgen.
Onverwachte voeding
Nou lijkt het vrij eenvoudig om wanneer dat nodig is glutenvrij te eten. Toch zitten er in sommige producten gluten terwijl je het misschien niet zou verwachten. Het is dan ook slim om altijd even de verpakking te checken wanneer je geen gluten mag of kunt eten.
Producten om even bij stil te staan zijn:
– Sojasaus: Dit bevat tarwe en is dus niet glutenvrij. Wel zijn er varianten verkrijgbaar die glutenvrij zijn. Check dus vooral de verpakking zodat je er zeker van bent dat je de goede variant te pakken hebt.
– Havermout: Ondanks dat havermout van nature glutenvrij is, is het bijna altijd besmet met gluten. Haver waarbij er op de verpakking ‘glutenvrij’ staat, dienen ook echt volledig vrij van gluten te zijn. Dit is ook te herkennen aan het ‘Grossed Grain’ keurmerk.
– Kauwgom: Bij sommige kauwgom wordt er gebruik gemaakt van gluten. Niet in de kauwgom zelf… Bij de productie wordt er gebruikgemaakt van een speciaal poeder waarin gluten zitten zodat de kauwgom niet aan het papier blijft plakken.
– Maisbrood: Ondanks dat de keuze voor maisbrood voor de hand ligt wordt er aan sommige maisbroden bloem toegevoegd om de textuur te verbeteren. Check daarom ook bij dit brood altijd het etiket!
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.
Bron: Voedingscentrum | GezondNu