Ontbijten, voor of na het sporten?
Natuurlijk is het vrij persoonlijk of je voor of na het sporten ontbijt. De een doet het wel, de ander liever niet. Toch zijn er een aantal dingen die je moet weten over ontbijten en daarbij sporten.
Brandstof
Het ontbijt vormt de brandstof waarmee je lichaam de dag goed van start kan gaan. Dit geldt uiteraard ook wanneer je gaat sporten. Brandstof, ook wel energie, haal je uit drie bekende macronutriënten: koolhydraten, eiwitten en vetten. Door te eten krijg je energie, maar natuurlijk heb je die dag ervoor ook gegeten. Je lichaam slaat de niet gebruikte energie op als reserves waar je later alsnog energie uit kunt halen.
Op een lege maag
Regelmatig hoor je dat je meer calorieën verbrand wanneer je gaat sporten op een lege maag. Dit klopt doordat je na 8 uur slaap weinig insuline in je bloed hebt. Insuline zorgt ervoor dat vet wordt opgeslagen. Is de hoeveelheid insuline in je bloed laag, dan laat het vet ook makkelijker los.
Het probleem dat zich hierbij voordoet is dat niet alleen je insuline niveau, maar ook je suikerspiegel laag is. Wanneer deze voor een langere tijd laag is krijg je hier last van en vindt je lichaam het genoeg. Je wordt suf, moe of valt flauw. Ook kan een te lage suikerspiegel leiden tot de stimulatie van afgifte van cortisol wat kan leiden tot afbraak van eiwitten in de spieren.
Een hongerig gevoel kan eveneens leiden tot minder energie tijdens je workout waardoor je wellicht minder traint en uiteindelijk ook minder verbruikt.
Hoe dan wel?
Wil je direct wanneer je uit bed rolt gaan sporten? Eet dan iets kleins met snelle koolhydraten, zoals een banaan of een cracker met iets zoets.
Liever eerst even rustig wakker worden? Ontbijt dan met iets dat langzame koolhydraten bevat, bijvoorbeeld havermout, brood of andere volkoren producten. Je lichaam doet er namelijk langer over deze te verteren.