Koffie is gezond, maar drink er niet te veel van
Wist je dat koffie onder andere magnesium en calcium bevat? Koffie zonder suiker, zoetstof of melk is dan ook gezond. Wel wordt er geadviseerd om niet te veel koffie te drinken. Sowieso is koffie met daarin melk, zoals een cappucino of een latte macchiato, vele malen minder gezond. Hetzelfde geldt voor koffie met suiker erin. Maar ook als je jouw koffie zwart drinkt adviseert het Voedingscentrum een maximum van vijf koppen per dag. Waarom?
De voordelen op een rij
Laten we beginnen met de voordelen van koffie. Ondanks dat een te veel aan cafeïne absoluut niet goed voor je is, brengt cafeïne ook een aantal gezondheidsvoordelen met zich mee.
Een hogere stofwisseling
Cafeïne heeft invloed op onze stofwisseling. Uit onderzoek is gebleken dat onze stofwisseling 3 tot 11% stijgt na het drinken van een kop koffie. Een snellere stofwisseling zorgt voor het verbranden van extra calorieën. Ook verhoogt cafeïne de vetverbranding tot wel 29%!
Gezonde voedingsstoffen
In een kop zwarte koffie zit maar één calorie. Daarnaast bevat het verschillende vitamines en mineralen. Koffie bevat namelijk onder andere vitamine B1 en B2. Ook bevat het de mineralen calcium, ijzer, kalium en magnesium.
Hartziekten en diabetes type 2
Wanneer je twee tot vier koppen koffie per dag drinkt verlaag je de kans op hartziekten met ongeveer 10%. Ook verlaag je het risico op een beroerte met ongeveer 10%. Verder is er sterk bewijs dat het drinken van koffie aanzienlijke invloed heeft op het verlagen van het risico op diabetes type 2.
De haken en ogen
Afhankelijk van de grootte van jouw kop koffie, je leeftijd, of je zwanger bent of borstvoeding geeft en de manier waarop de koffie wordt gezet, verschilt het advies van maximum aantal koppen koffie per dag.
In koffie zit namelijk cafeïne. Deze stof staat erom bekend dat je een boost aan energie ervan krijgt. Dit gebeurt al snel na het drinken van de koffie. In slechts 30 minuten na het drinken van de koffie geeft het namelijk al effect. Krijg je te veel cafeïne binnen, dan kan dit leiden tot slapeloosheid, een onrustig gevoel, angstgevoelens en hoofdpijn.
Per persoon verschilt het hoe gevoelig je bent voor de effecten van cafeïne. Gemiddeld wordt aangeraden om niet meer dan 400 mg aan cafeïne per dag binnen te krijgen. Dit zit in ongeveer 4 koppen normale koffie van 125ml.
Kinderen, jongeren, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en mensen met het prikkelbare darm syndroom krijgen een ander advies over de maximale hoeveelheid cafeïne per dag. Voor kinderen onder de 13 geldt dat zij beter geen koffie kunnen drinken omdat cafeïne de ontwikkeling van het zenuwstelsel kan verstoren. Hetzelfde geldt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. De cafeïne komt namelijk via het bloed of de moedermelk bij de baby terecht waardoor dit een negatieve invloed kan hebben op de gezondheid van de baby.
Drink je graag koffie en ben je zwanger of geef je borstvoeding? Drink dan niet meer dan 2 koppen koffie van 125ml per dag. Ook voor het drinken van cafeïnevrije koffie wordt geadviseerd om niet meer dan 2 koppen van 125 ml per dag te drinken. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar geldt een maximum van één tot twee kop koffie per dag.
Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.
Bron: Voedingscentrum | Journal of the International Society of Sports Nutrition