,

Een middagdutje doen? Ieks!

Week van de Overgang

Als je me had verteld dat ik daar ooit aan zou beginnen, had ik je niet geloofd. Raar eigenlijk dat aan een middagdutje iets onnatuurlijks kleeft. Zeker als je dat doet terwijl je nog niet echt oud bent (ik ben 53). Terwijl er voldoende onderzoek bestaat dat een middagdutje eigenlijk heel goed voor je is. Misschien klinkt het ook beter als we het powernap noemen. Dat is trouwens vaak zo met Engelse woorden. Vandaar ook dat het thema van de week van de overgang ‘I’m coming out’ is. Of in goed Nederlands: ‘Kom er voor uit!’. Dat je het dus maar weet: ja, ik zit in de overgang en ja, ik doe aan middagdutjes!

De feiten
Voor een snelle herstart en een nieuwe dosis alertheid is 10-20 minuten slapen genoeg. Wil je alle cognitieve processen een beurt geven, dan moet je al meer richting een uur gaan denken. Dan kom je namelijk in een slaap terecht die helpt om feiten, plaatsen en gezichten te onthouden. Nadeel van dit dutje is dat je een beetje slaperig wakker wordt. Een middagslaap van anderhalf uur is misschien lastiger in te plannen, maar geeft je wel een volledige cyclus die je creativiteit ten goede komt. Deze slaap is ook goed voor het deel van je geheugen dat emoties en procedures opslaat, zoals het leren van nieuwe vaardigheden. Hiervan wakker worden geeft minder problemen.

Uit onderzoek blijkt
Nog een paar handige weetjes uit onderzoeken: drie keer per week een powernap verlaagt de kans op een hartaandoening. Het beste dutmoment is voor drie uur ’s middags, omdat het anders effect kan hebben op je nachtelijke slaapkwaliteit. Ondertussen, los van feiten en cijfers, geniet ik gewoon van mijn nieuwe gewoonte. Heerlijk even een half uurtje de ogen dicht, lekker warm tussen de schone lakens. Of straks in de zomer buiten in de tuin op een ligbed of een matras, liefst in de schaduw van een boom of mijn huis. Ik knap er echt van op. Het ontstrest. En dat hebben we zeker nodig in deze levensfase. In nummer 5 van magazine OVERHOOP onder andere meer over slapen, want het merendeel van vrouwen die in de overgang zijn klaagt over slecht slapen. Lastig inslapen, moeilijk doorslapen (vaak wakker worden) en te kort slapen (vroeg wakker worden). Een los nummer bestellen of een abonnement nemen kan op www.overhoopmagazine.nl.

Banner Week van de Overgang

Week van de overgang
Meer weten over de overgang en wat je nog meer kunt doen om je klachten aan te pakken en je risico’s te verminderen? Kom dan naar een van de events in de landelijke week van de overgang van 6 t/m 13 april. Kijk op www.weekvandeovergang.nl.

Liesbeth JosiassenLiesbeth Josiassen
initiatiefnemer week van de overgang
uitgever magazine OVERHOOP