Aanpassingen in de Schijf van Vijf

Schijf van Vijf

Op basis van een aantal criteria stelt het voedingscentrum vast of een product in de Schijf van Vijf hoort of niet. Voorbeelden van deze criteria zijn de maximale hoeveelheid zout, maar ook de minimale hoeveelheid vezels. Om de Schijf van Vijf actueel te houden, houdt het Voedingscentrum in de gaten of de criteria nog steeds kloppen. Dit helpt hen om een goede keuze te kunnen maken. Onlangs zijn er daarom enkele wijzigingen doorgevoerd in de Schijf van Vijf.

Wijzigingen gebaseerd op…?
Door wetenschap, maar ook door wat er in de winkels te vinden is, verzamelt het Voedingscentrum de nodige informatie over wat gezond is en wat niet. Inmiddels staan er in de levensmiddelendatabank van het Voedingscentrum meer dan 150.000 producten. De afgelopen tijd zijn er veel verschillende dingen veranderd, waardoor:

  • Er meer producten in de databank staan. Dit heeft als gevolg dat het Voedingscentrum meer weet.
  • Er kan meer informatie worden toegevoegd per product. In de database kan het Voedingscentrum nu bijvoorbeeld ook toegevoegde suikers herkennen.
  • Het aanbod in de winkels verandert.
  • Er komen regelmatig vragen binnen over producten vanuit professionals en consumenten.

Dit samen zorgt voor een aanpassing van de Schijf van Vijf.

De aanpassingen op een rij
Ontbijtgranen: Voor ontbijtgranen werd er eerder het criterium ‘geen zout toegevoegd’ gehanteerd. Ontbijtgranen met een klein beetje zout, zoals Brinta, stonden hierdoor niet in de Schijf van Vijf. Dit terwijl brood met daarin zout wel in de Schijf van Vijf is opgenomen. Ondanks dat zout in ontbijtgranen niet nodig is en in brood wel (om het deeg te laten rijzen), bleek dit niet logisch te zijn voor veel mensen. Vaak wordt pap gegeten in plaats van brood. Ook weet het Voedingscentrum inmiddels meer over de desbetreffende producten en de voedingswaarden. Ontbijtgranen met toegevoegde suikers daarentegen vind je niet meer in de Schijf van Vijf.

In ontbijtgranen mag nu maximaal 0,69 gram zout per 100 gram zitten. In plaats van 16 gram suiker per 100 gram, mag er nu geen suiker meer worden toegevoegd aan ontbijtgranen.

Vis: Vis is gezond. Helaas zit er in sommige visproducten erg veel zout. Eerder werd er hier geen criterium voor gehanteerd. Dit is aangepast naar een maximum van 2,5 gram zout per 100 gram. Ansjovis uit blik en sommige soorten gerookte zalm staan daardoor niet meer in de Schijf van Vijf, maar veel andere vissoorten wel.

Plantaardige eiwitdranken en -desserts: Wanneer je geen zuivel drinkt raadt het Voedingscentrum aan om een plantaardig alternatief te gebruiken in verband met het binnenkrijgen van voldoende eiwit, calcium en vitamine B12. Het gebruik van deze alternatieven is in de afgelopen jaren flink toegenomen. Toch vielen veel van deze producten buiten de Schijf van Vijf, doordat er een kleine hoeveelheid zout in zat. Om die reden is het criterium versoepeld naar 0,3 gram zout per 100 gram. Het gevolg hiervan is dat er wat meer plantaardige alternatieven voor yoghurt in de Schijf van Vijf te vinden zijn.

Thee: Eerder vond je sommige theesoorten niet terug in de Schijf van Vijf doordat deze de stof maltodextrine bevatten. Omdat er in thee maar heel weinig van deze stof zit ziet het Voedingscentrum geen reden om thee buiten de Schijf van Vijf te laten vallen. Vanaf nu staat dus ook thee met maltodextrine in de Schijf van Vijf.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Voedingscentrum