5 redenen om vandaag insecten te gaan eten!

Insecten eten krekel

De een moet er niet aan denken, de ander ziet het als een delicatesse. Hoewel het in het westen nog niet vaak op het menu staat zijn er wereldwijd ruim twee miljard mensen die insecten eten. Sprinkhanen, kakkerlakken, krekels en meelwormen. Inmiddels worden de sprinkhanen, meelwormen en kevers ook in Nederland gekweekt. Ondanks dat zijn de meeste mensen er nog niet zo bekend mee. Jammer, want insecten zijn hartstikke gezond! Wij zetten de voordelen van het insecten eten op een rijtje.

Eiwitrijk
Insecten staan qua voedingswaarde gelijk aan vis, kip, rund of varkensvlees. Ze bevatten namelijk veel eiwit. Een hoeveelheid die kan variëren van 7 tot 48 gram eiwitten per 100 gram. Ook bevatten ze veel vitamines en mineralen.

Goed voor je bloeddruk
Onderzoek door de Universiteit van Gent wijst uit dat eitwitinsect goed is voor je bloeddruk. Net als bij mensen heeft de ene insect meet vet dan de andere. Een gewone sprinkhaan met 9% vet is bijvoorbeeld behoorlijk mager terwijl een sabelsprinkhaan een vetpercentage van 67%(!!) heeft.

Veel variatie
Voor ieder is er wat wils wanneer het op insecten aankomt. Je kunt ze eten als snack of door je maaltijd en het is mogelijk ze te koken, bakken, wokken of frituren. Qua bereiding lijken de insecten dus eigenlijk veel op vlees en vis al smaken ze een beetje als noten.

Insecten eten als vleesvervanger?

Insecten zijn prima te gebruiken als vleesvervangers. Onderzoekers van Oxford University zijn insecten qua proteïnewaarde vergelijkbaar met steak! Ook bevatten ze veen eiwitten, ijzer – 8 tot 77 mg per 100 gram – en vitamine B1, B2 en B12. Zoals altijd is TEveel niet goed. Ze bevatten namelijk de stof chitine. Dit is een hard koolhydraat dat zit in het skelet en de schilden. Eet je niet meer dan 45 gram insecten per dag dan is er niets aan de hand! De gevolgen van een te hoge inname is nog niet onderzocht.

Wanneer je kijkt naar insecten zijn zij stukken efficiënter dan rund. Bij rund wordt er maar tien procent van de voeding omgezet in vlees terwijl dit bij insecten op kan lopen tot 40 procent. Een van de oorzaken hiervan is dat ze koudbloedig zijn. Hierdoor verbruiken zij geen energie om zichzelf op temperatuur te houden.

Ook het doden van insecten is diervriendelijker dan het slachten van zoogdieren. Doordat de ruimte waarin de insecten zich bevinden wordt naar een temperatuur gebracht waarbij de insecten in een natuurlijke staat van winterslaap komen. Vervolgens wordt de temperatuur naar diepvriestemperatuur gebracht. In de winter slapen insecten in bij deze temperaturen, zo is ook nu het geval.

Goed voor het milieu
Last but not least zou de milieubelasting met een factor 20 naar beneden gaan wanneer men allemaal insecten zou gaan eten in plaats van vlees. Een insect kun je voor 90% opeten. Een koe of een varken maar voor 50%. Doordat ze geen voedsel om hoeven te zetten in warmte verbruiken zij minder voedsel. Hierdoor heb je voor dezelfde hoeveelheid vlees van zoogdieren in verhouding 20 keer minder insecten nodig dan bij rund. Ook hebben ze minder ruimte en water nodig en ligt de uitstoot van broeikasgassen lager bij het kweken van insecten.

Tot slot nog een paar handige tips!
Let erop dat je bij het bereiden de insecten goed verhit en dat je ze gekoeld bewaart. De houdbaarheid komt overeen met dat van orgaanvlees. Bewaar je ze te lang of niet op de juiste manier dan kunnen – net als bij vis en vlees – schadelijke bacteriën zich uitbreiden.

Ook handig om te weten; sommige krekels hebben een enorm sterk lijfje. Verwijder je de poten en de vleugels niet van de sprinkhanen, krekels, kevers en cicades, dan kunnen deze je darmen flink beschadigen of verstopping veroorzaken.

Durf jij het aan? Zo’n krekel of sprinkhaan?

Bron: Voedingscentrum | Women’s Health