Do’s & Don’ts: Sporten wanneer de zon schijnt

Sporten zon

Met warm weer is sporten misschien niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het belangrijk om ook gedurende de zomer maanden in beweging te blijven. Maar hoe pak je dat precies aan? Een goede voorbereiding is het halve werk!

De juiste timing
Wanneer de zon zich voor het eerst laat zien heeft je lichaam over het algemeen wat meer moeite met de hitte, dan aan het einde van de zomer. Je lichaam went namelijk aan de zomerse temperaturen. Ondanks dat je lichaam eraan went, is het verstandig om bij hoge temperaturen in de vroege ochtend of in de avond te sporten. Zo kom je in beweging wanneer de temperatuur nog niet zo hoog is of alweer zakt. Wacht bij voorkeur tot de temperatuur is gezakt tot onder de 26 graden.

Sport je buiten? Vergeet niet om je in te smeren, zowel ’s ochtends als ’s avonds!

Witte kleding
Door luchtige, lichte kleding te dragen tijdens het sporten blijf je koeler. Donkere (sport)kleding absorbeert de warmte van de zon. Je zult het hierin dus sneller warm krijgen dan in lichte kleding. Kies wanneer het kan, bijvoorbeeld bij yoga, een fijn plekje uit in de schaduw.

Voldoende pauze
Wanneer de zon volop schijnt is het belangrijk om je lichaam de kans te geven om even bij te komen. Neem dus wanneer je in beweging bent geweest even pauze. Zorg dat je voldoende drinkt, stretch of doe een mindfulness oefening.

Rustig van start
Wanneer je sport voert je lichaam overtollige warmte af door te zweten. Bij een hoge luchtvochtigheid of temperatuur kan het lastiger voor je lichaam zijn om te zweten. Help je lichaam een handje door voldoende te drinken. Ga daarnaast rustig van start om te zien hoe je lichaam reageert op beweging in combinatie met de warmte.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: GezondNu