Lente schoonmaak stappenplan
In de winter hoopt er een hoop vuil op in onze huizen. Dingen die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt, stof en wat dacht je van alle winterse decoratie? Niet voor niets is het zo populair een grote lenteschoonmaak te houden. Maar hoe pak je dat eigenlijk aan? Met dit stappenplan ben jij zo door je woning heen en ziet deze er in no-time weer spik en span uit.
Voor we beginnen eerst een algemene tip: werk van boven naar beneden. Zo voorkom je dat je spullen die je niet meer gebruikt en beter kunt weggooien verplaatst naar de slaapkamers of zolder waardoor je drie keer over met alles in je handen staat.
Stap 1: De zolder
Vaak wordt de zolder gebruikt als opslag voor spullen die je niet gebruikt, maar ook niet weg wil gooien. Om die reden begint de grote schoonmaak hier. Neem een doos en begin met het selecteren van spullen.
Alles wat je echt niet meer nodig hebt gooi je weg. Spullen die je niet meer gebruikt, maar die nog wel bruikbaar zijn, geef je een nieuw leven of doneer je aan iemand anders.
Ooh, en vergeet niet alle spinnenwebben even weg te halen voor je het opruimen van de zolder afsluit.
Stap 2: De slaapkamer
Begin met het vullen van de wasmand. Verschoon je hoeslakens, kussenslopen en matrasbeschermers. Zo lig je in ieder geval in een heerlijk schoon bed!
Heb je voor je matras een winter- en zomerkant? Draai je matras om en/of laat je matras wanneer deze echt vies is professioneel reinigen.
Was je donsdeken. Lees hiervoor goed de wasvoorschriften voor je van start gaat. Doe voor het opschudden een paar tennisballen erbij in de wasmachine.
Last but not least; stof alle nachtkastjes, kasten en lampenkappen af. Ruil je winterkleding om voor je lente- en zomeroutfits. Maak hierbij gelijk gebruik van de gelegenheid om alle legplanken en lades eens goed schoon te maken.
Stap 3: De badkamer
Begin met het ontkalken van de voegen, kraan, douchekop en toilet. Neem ook eens de houder van je tandenborstel onderhanden. Vaak vind je in deze beker ook de nodige troep. Ontstop het doucheputje en ruim de kastjes op. Alle spulletjes die je al in geen eeuwen hebt gebruikt; weg ermee!
Ook is het handig je make-up goed te controleren. Elk make-up product heeft een vervaldatum. En je wil geen ‘vieze’, vervallen producten op je gezicht smeren toch?
Je douchemat kun je over het algemeen wassen in de wasmachine op 30 graden.
Stap 4: De keuken
In de keuken is het een aanrader de afwasmachine eens onder handen te nemen. Bij het wassen van de afwas blijven er geregeld etensresten achter in de machine. Poets de afwasmachine daarom geregeld om verstopping te voorkomen en laat hem nu eens een keer met soda het hoogste programma draaien. Vul vervolgens het spoelmiddel en zout aan, en maak de filter van de afvoer leeg.
Ruim ook je koelkast en diepvries eens flink op. Controleer alle producten op de vervaldatum en gooi alles weg wat niet meer goed is. Haal het ijs in de diepvries weg en maak ook de rubberbanden van de koelkast en diepvries goed schoon.
Stap 5: De woonkamer
Jouw houten meubels geef je een boost door ze in te smeren met boenwas of olie, en lederen meubels? Die houd je mooi door ze tijdig in te smeren. En vergeet je parket niet. Afhankelijk van het soort parket moet je jouw houten vloer anders behandelen.
De hoofdregel blijft; dingen die je niet gebruikt en die niet meer mooi en/of goed zijn… Doe ze weg!