Dit vertelt je tong je…

Tong gezondheid

Het is je vast wel eens opgevallen dat je tong zo nu en dan een andere kleur heeft. Maar wist je dat de kleur van je tong je ontzettend veel kan vertellen over je gezondheid? Bekijk daarom de volgende keer dat je voor de spiegel gaat eens aandachtig je tong. Wat heeft die van jou te vertellen?

Witte tong
Zie je op je tong een witte laag, dan kan dit meerdere dingen betekenen. Wat zeker is, is dat je lichaam een lagere weerstand heeft. Dit kan door meerdere dingen worden veroorzaakt, maar is vaak onschuldig (gelukkig!). Wordt je weerstand weer beter, dan verdwijnt de witte laag weer. Mensen die roken of die niet elke dag hun tandenpoetsen kunnen een blijvende witte laag op hun tong hebben. Ook bepaalde medicatie als antibiotica kunnen de kleur veroorzaken.

Paarse tong
Oogt je tong paars in plaats van roze, dan kan dit natuurlijk door een snoepje komen. Is dit niet het geval dan duidt dat vaak op een tekort aan vitamine B2. Ook kan het voorafgaan aan het krijgen van een blauwe tong en kan het wijzen op een longaandoening. Wordt het dus niet veroorzaakt door een snoepje, dan is het verstandig even langs de dokter gaan.

Rode, pijnlijke, opgezwollen tong
Ziet je tong er rood uit en is deze pijnlijk en opgezwollen. Dan is je tong waarschijnlijk ontstoken… Is dit het geval, dan kun je het beste naar de dokter gaan. Wat het ook kan zijn, is roodvonk. Dit is een besmettelijke ziekte waarbij je tong op een aardbei gaat lijken. Naast de rode kleur krijgt je tong eveneens felrode puntjes. Daarnaast horen bij roodvonk nog een hoop andere symptomen. Deze verdwijnen meestal binnen twee weken.

Gladde tong
Normaal gesproken is een tong wat ruwer. Er zitten allemaal hobbeltjes op. Zijn deze weg, dan kan het betekenen dat je bloedarmoede of een glutenintolerantie hebt. In sommige gevallen kan het ook wijzen op een ontsteking (glossitis) of het syndroom van sjögren.

Haartong
Bij het lezen van dit kopje heb je vast en zeker een bepaald beeld in je hoofd. Toch zijn het geen haren die je ziet. Bij haartong heb je langere tongpapillen dan normaal die wat donkerder van kleur zijn.

Haartong komt vaak voor bij rokers en mensen die hun tanden niet goed poetsen. Vergeet daarom vooral niet om je tong te poetsen bij het tandenpoetsen.

Ben je geen roker en poets je jouw tanden altijd netjes? Dan kan antibiotica of een verminderde speekselproductie de oorzaak zijn.

Gele tong
Een gele tong gaan vaak samen met een slechte adem en een vieze smaak in de mond. Een aantal keer tandenpoetsen is hiervoor vaak de oplossing. Helpt dit niet? Dan kun je het beste even een bezoekje brengen aan de huisarts.

Ziet het eruit als meer dan alleen een gele waas? In dat geval zou het ook een candida-infectie kunnen zijn. Deze wordt veroorzaakt door een schimmel in de mond die bijna iedereen heeft. Raken de bacteriën uit balans, bijvoorbeeld door medicatie, stress, diabetes of een infectie, dan worden er gist draden in je mond gevormd en verschijnt er een dikke gele laag op je tong.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Women’s Health