“Binnen vijf kwartier was de financiering voor mijn Curves club binnen.”

Curves Franchise Crowdfunding

Wie franchisenemer wordt van Curves heeft daarmee het recht gekocht om een club te openen met dit merk. Behalve het instapgeld is er natuurlijk meer benodigd om de club ook daadwerkelijk te kunnen openen: de verbouwing, inrichting, marketing en aanloopverliezen zijn allemaal zaken waar rekening mee gehouden moet worden. Dit kan een flinke investering zijn, waarbij niet iedereen de mogelijkheid heeft om dit volledig uit eigen middelen te financieren. De ‘ouderwetse’ bank is vaak het eerste waar men aan denkt voor de financieringsaanvraag, maar steeds vaker vinden franchisenemers de weg naar crowdfunding. Diverse Curves franchisenemers gingen je al voor en vertellen over hun ervaringen met het crowdfunding platform Geldvoorelkaar.nl

Waarom heb je gekozen voor crowdfunding?
Fabian en Christel Verheij van Curves Rijssen en Machteld van Curves Purmerend liepen met name tegen een gebrek aan vertrouwen van de bank aan. “Toen de gesprekken met de bank moeizaam verliepen, ben ik me gaan verdiepen in crowdfunding en ben me daar op gaan richten. Ik ben toen uitgekomen bij Geldvoorelkaar.nl“ vertelt Fabian. Machteld vult hem aan: “De reguliere banken vonden mijn ondernemingsplan en prognose van budgettering in orde, maar toch achtten ze het risico te groot. Geldvoorelkaar.nl had dit vertrouwen gelukkig wel.” Ingrid Luteijn van Curves Veenendaal ging direct voor crowdfunding zonder eerst bij de bank aan te kloppen: “Wij stonden voor de opgave om in korte tijd een groot aantal zaken te regelen, waaronder de financiering. Vanuit de ervaring van Curves Holland, de vele positieve nieuwsberichten over crowdfunding, het bezwaar dat er leek rondom een normale bankfinanciering en de eigen ideeën hierover hebben ons doen besluiten om gebruik te maken van crowdfunding.”

Wat vond je positief aan de crowdfunding?
Machteld: “Ik vond vooral het persoonlijke advies heel prettig. Ik had een persoonlijke begeleidster die heel geduldig was en mij goed adviseerde.” Ingrid en Fabian beamen dit. Het persoonlijke aanspreekpunt met korte lijnen wordt door alle drie de franchisenemers dan ook als eerste genoemd als het gaat om de samenwerking met Geldvoorelkaar.nl. Ingrid benoemt daarnaast het vertrouwen en de laagdrempeligheid voor investeerders: “Geldvoorelkaar.nl heeft een goede naam waardoor potentiële geldschieters vertrouwen hebben en het is bovendien laagdrempelig: je kunt vanaf € 100 inleggen; daardoor is er voor hen weinig risico en veel mogelijkheden voor spreiding. Er zit overigens ook een dubbele check op alle benodigde informatie en de aanvraag; Curves helpt je bij het gehele proces, wij lieten ons adviseren door accountantskantoor Flynth en Geldvoorelkaar.nl beoordeelt alles nogmaals.“ Dat je aanvraag compleet wordt doorgelicht, bleek ook voor Fabian en Christel een fijne bevestiging te zijn. Nadat je je aanvraag hebt ingediend, volgen beoordelingen op diverse onderdelen waaraan een score wordt toegekend. Dit wordt eerst aan je teruggekoppeld zodat je zinvol kunt besluiten of je wilt doorzetten. Fabian: “Onze score bleek veel beter te zijn dan we hadden gedacht na de kritiek van de bank. Veel meer in overeenstemming met onze eigen ideeën. Een ’te lage’ score zorgt overigens bij Geldvoorelkaar.nl ervoor dat je aanvraag helemaal niet in behandeling wordt genomen. Maar je kunt je ook voorstellen dat je zelf wel een bepaalde goede score wilt hebben, die recht doet aan je aanvraag en je plannen. Ik zou zelf niet met een aanvraag online ‘willen’ met een score die op het randje aan de onderkant staat.”

Wat waren de uitdagingen bij de aanvraag?
Voor Fabian, Christel en Machteld zat de uitdaging onder andere in het schrijven van het ondernemingsplan en de presentatie die online komt te staan voor de investeerders. Fabian: “Uiteraard is het belangrijk om een goede en complete aanvraag te hebben. Een goed en gefundeerd ondernemingsplan is de basis. De presentatie is natuurlijk ook bijzonder belangrijk. Is het niet te lang, te saai, te technisch? Is het duidelijk en aansprekend? Alles staat of valt met een goede voorbereiding en daar kun je maar beter goed de tijd voor nemen. Je kunt maar één keer een eerste indruk maken.” Bij Ingrid ging er soms wat mis in de communicatie, waardoor de deadline bijna in het gedrang leek te komen. Ingrid: “We werden tegen de deadline regelmatig geconfronteerd met diverse vragen. Ondanks dat het absoluut terechte vragen waren, hadden deze naar mijn mening in een eerder stadium gesteld kunnen worden. Alles is goed gekomen, maar dat was wel even spannend!”

Hoe is het verlopen toen de aanvraag live was?
Het moment dat de aanvraag live gaat, stijgt de spanning omdat je wilt dat de teller zo snel mogelijk die 100% aantikt. Gelukkig is dat bij onze Curves franchisenemers heel snel gegaan. Bij Machteld lukte het binnen één dag en bij Ingrid was de aanvraag zelfs binnen 5 kwartier volgeschreven. Voor Fabian en Christel was het een lange neus naar de bank. “Binnen twee uur was onze aanvraag ‘volgeschreven’ zoals dat heet. En met dat geld hebben we nu onze derde Curves club geopend die in een jaar al het break-even punt heeft bereikt, hebben we 4 mensen aan werk geholpen en is het een aanwinst voor het lokale fitnessaanbod van de stad waarin we ons hebben gevestigd. Kortom, een succesverhaal met grote dank aan alle investeerders en de ondersteuning van Geldvoorelkaar.nl”

Waarom zou je het een ander aanbevelen?
Ingrid is kort maar bondig in haar antwoord: “Het is een mooie en prettige manier om een financiering te realiseren.” Voor Fabian en Christel speelt het gemak en flexibiliteit ten opzichte van de bank juist een grote rol: “Crowdfunding is een ander en veel moderner spoor dan het instituut van een ‘bank’ zoals we dat in Nederland kennen. Er is een ander tijdperk aangebroken waarin ruimte is voor nieuwe alternatieven. En gezien de toenemende populariteit van crowdfunding is wel duidelijk dat het er tijd voor is om het eens anders te doen. Wat ik vooraf overigens niet wist is hoe de financiering administratief gezien moet worden terugbetaald. Maar dat is via Geldvoorelkaar.nl heel goed geregeld: wij betalen een vast bedrag per maand en zij verdelen aan de achterkant over alle investeerders. Daar is niets ingewikkeld aan.” Machteld kan Ingrid en Fabian alleen maar gelijk geven, maar voegt daar nog een persoonlijke noot aan toe: “De rente die ik betaal gaat nu niet naar de reguliere banken, maar naar al die particuliere investeerders. Misschien is dat nog wel het leukste van crowdfunding: tientallen wildvreemde mensen die vertrouwen in mij en mijn plannen hebben en mij hebben willen helpen om mijn droom te kunnen realiseren!”

Met dank aan:
Ingrid Luteijn, eigenaresse van Curves Veenendaal Zuid
Fabian Verheij, eigenaar van Curves Rijssen en Curves Hengelo Noord en Zuid
Machteld van Laanen, eigenaresse van Curves Purmerend

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *