Waar is de squat nou eigenlijk goed voor?

Squatten

Wist je dat squatten een van de natuurlijkste bewegingen is voor het menselijk lichaam? Bij het uitvoeren van een squat gebruik je namelijk de spieren en gewrichten die je nodig hebt om te hurken. Dit zijn je heupen, knieën, enkels, buikspieren en bilspieren. Spieren die je bij vrijwel elke sport, maar ook zeker bij veel activiteiten in het dagelijkse leven, gebruikt.

De squat lukt niet goed
Ondanks dat squatten zo’n natuurlijke beweging is voor ons lichaam, kan het zo zijn dat je moeite hebt bij het uitvoeren van deze oefening. De kans is groot dat jij gedurende de dag (te) veel zit.

Wanneer je veel zit heeft dit invloed op de sterkte van de spieren die je gebruikt bij een squat. Tijdens het zitten hoeven bepaalde spieren niks of weinig te doen, waardoor deze minder sterk en flexibel worden. Je heupen en enkels bijvoorbeeld worden na verloop van tijd minder sterk en flexibel, wat leidt tot een grotere kans op blessures en een minder prestatievermogen.

Squatten en blessures
Wanneer spieren een langere tijd minder of niet worden gebruikt, bijvoorbeeld door veel zitten, verkorten je spieren. Spieren die korter en minder sterk zijn veroorzaken blessures.

Door te squatten rek je jouw spieren en maak je ze tegelijkertijd sterker. Ook maakt dit het uitvoeren van andere oefeningen makkelijker.

Hoe doe je de squat op de juiste manier?
Om het meeste uit je squat te halen, is het belangrijk dat je hem op de juiste manier uitvoert. Squatten kun je vergelijken met de beweging die je maakt wanneer je opstaat vanuit zithouding.

  • Zet je voeten net iets breder dan je heupen neer.
  • Zorg ervoor dat je knieën een klein beetje naar buiten wijzen.
  • Buig je knieën en zak met je billen naar achteren. Houdt hierbij je rug recht.
  • Zak tot je knieën een hoek van ongeveer 90 graden maken. Je knieën mogen in deze positie maar een klein beetje voorbij je tenen komen.
  • Om in balans te blijven kun je jouw armen recht vooruit strekken.

Let erop dat je niet te veel met je gewicht naar voren gaat en dat je knieën niet te ver naar binnen gaan.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Fysiotherapie 4 All | Menshealth