Sterke spieren boven de zestig?

Sterke spieren krachttraining

Het is nooit te laat om je lichaam te trainen en sterkere spieren te kweken! Je kunt dus ook na je 60e gewoon nog beginnen met krachttraining. Juist op latere leeftijd is het hebben van een gezonde leefstijl met een sterk en fit lichaam een aanrader. Bij Curves zijn we dus helemaal voor! Maar hoe zit dat precies… Spieren kweken wanneer je boven de 60 bent.

Het effect van ouder worden
Wanneer je ouder wordt verandert er een hele boel in je lichaam. Niet alleen je hormonen maken een verandering door… Ook je botten worden wat brozer en je spieren nemen in omvang en kracht af. Het verlies van spiermassa en spierkracht noem je sarcopenie.

Sarcopenie houdt in dat de afbraak van spieren sneller gaat dan de opbouw ervan. Dit gebeurt vooral doordat je een dagje ouder wordt en is dus niet iets wat je helemaal kunt voorkomen. Wel kun je het proces vertragen door in beweging te blijven en dus aan krachttraining te doen!

De oorzaak
Dat je spieren afnemen wanneer je ouder wordt is niet vreemd. Ouder worden gaat namelijk gepaard met verandering in het zenuwstelsel. Uit onderzoek is gebleken dat iemand van 75 gemiddeld 30 tot 35 procent minder zenuwen heeft dan iemand van 35. Meer delen van de spier zijn hierdoor niet meer direct verbonden met het zenuwstelsel waardoor ze functioneel ‘onbruikbaar’ worden.

De invloed van krachttraining
Nou staan we bij Curves helemaal achter krachttraining in combinatie met cardiotraining. Krachttraining zorgt namelijk voor spieropbouw op alle leeftijden. Dit is eveneens gebleken uit een onderzoek onder een groep mensen met een gemiddelde leeftijd van 90 jaar. De helft van de groep voerde gedurende 12 weken krachttrainingsoefeningen uit en de andere helft deed dit niet.

Het resultaat was dat de groep die aan krachttraining deed ook op 90-jarige leeftijd hun spierkracht verbeterde. Deze verbeterde spierkracht draagt bij een het makkelijker uitvoeren van dagelijkse klusjes. Ook vielen de mensen minder vaak.

Nog meer voordelen
Naast dat krachttraining bijdraagt aan sterkere spieren brengt het meer voordelen met zich mee. Een hogere spiermassa heeft bijvoorbeeld ook een positieve invloed op het metabolisme, zorgt voor een hogere verbranding, draagt bij aan een lagere bloeddruk in rust, verbetert je botdichtheid en meer!

Zie we je snel bij Curves?!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en interessante tips? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Womens Health