Kun jij het nog? Skeeleren?!

Skeeleren

Nu we even niet zomaar naar de sportschool kunnen tovert men massaal de fiets tevoorschijn, gaan we wandelen en worden de skeelers weer uit de kast getrokken. Wandelen en fietsen doen we vrijwel allemaal ook wel in ons ‘normale’ leven, maar skeeleren… Voor je de skeelers aan trekt en een rondje wil gaan maken is het verstandig je kennis even wat op te frissen. Want ongelukken willen we natuurlijk liever voorkomen!

De juiste benodigdheden
Wanneer je van plan bent weer te gaan skeeleren is het verstandig om jezelf enigszins voor te bereiden. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zorg daarom voor de juiste bescherming. Denk hierbij aan pols-, knie- en elleboogbeschermers. Ook is een helm niet geheel onverstandig.

Wanneer je op skeelers staat, sta je toch net iets minder stevig. Een helm verkleind de kans op hoofdletsel wanneer je valt. En wat dacht je van als je plots moet remmen? Op skeelers sta je over het algemeen niet zomaar stil. Toch is het soms nodig om een noodstop te maken in verband met andere weggebruikers!

Houd je aan de regels
Net als bij elke manier van deelname aan het verkeer zijn er een aantal regels waar je je aan dient te houden. Ook wanneer je op skeelers staat. Op skeelers gelden dezelfde regels als voor een voetganger. Skeeleren hoort daarom op de stoep te gebeuren. Is er geen stoep, dan mag je op het fietspad. Pas wanneer er geen stoep, voetpad of fietspad meer is mag je op de rijbaan. Let daarbij natuurlijk wel goed op andere weggebruikers.

De techniek
Om te skeeleren is een bepaalde techniek nodig. Zo kun je het beste ervoor zorgen dat tijdens het skeeleren je knieën zich in een hoek van ongeveer 90 graden bevinden. Je knie mag hierbij net iets over je tenen komen. Let hierbij wel op dat je gewicht op je skeelers houdt, anders zal je voorovervallen. Houd je bekken achterover zodat je rug een lichte bolling maakt. Zet zijwaarts af en je bent klaar om te gaan!

Oefen remmen
Remmen is misschien nog wel het allerbelangrijkste. Want op het moment dat je moet stoppen is het wel zo handig dat je weet hoe dat moet. Afremmen met skeeleren kan op twee manieren. Je kunt remmen door gebruik te maken van het remblokje of je remt door de Y- en T-stop.

Remmen met blokje
Oefenen met remmen met behulp van het blokje doe je door wat vaart te maken, licht door je knieën te zakken en je rem-been iets naar voren te brengen. Houd hierbij je gewicht op het andere been, breng het blokje naar de grond door je been te strekken.

Heb je geen remblokje, dan kun je gebruik maken van de Y- en T-stop. Om dit te oefenen maak je eveneens wat vaart. Laat je uitrollen en breng het gewicht naar één been. Breng je andere been naar achteren en plaats deze achter je voorste skeeler vanaf ongeveer het 3e/4e wieltje. Je skeelers vormen op deze manier een soort T. Houd je gewicht op je voorste been en voer de druk op je achterste been rustig op om te remmen.

Hetzelfde kun je doen met de Y-stop. Met deze stop breng je in tegenstelling tot bij de T-stop je ene skeeler niet achter je andere skeeler, maar zorg je ervoor dat deze schuin achter de voorste blijft. In deze positie vormen de skeelers geen T maar een Y.

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, interessante tips tijdens deze periode en leuke home workouts? Like de Curves Holland Facebook pagina.

Bron: Women’s Health | Skeeleren en skaten