Kauwgom doorgeslikt… En nu?

Kauwgom doorslikken

Al een lange tijd gaat het verhaal rond dat wanneer je kauwgom doorslikt het kauwgompje jaren in je buik rond blijft zwerven. Doe je dit vaker… Dan zou je zelfs een ware kauwgombal in je buik kunnen krijgen. Of het waar is? Nee, gelukkig niet! Maar wat gebeurt er dan wel wanneer je kauwgom doorslikt? Wij zochten het voor je uit.

Oorsprong van de fabel
Op zich is het niet geheel vreemd dat de fabel over kauwgom vertelt dat kauwgom zo’n lange tijd in je lichaam blijft en niet zomaar kan worden afgebroken. Spuug je jouw kauwgom buiten uit, en doe je deze dus niet netjes in de prullenbak, dan duurt het minimaal 20(!!) jaar voordat het kauwgompje is afgebroken.

Gelukkig kan ons lichaam, in tegenstelling tot de natuur, kauwgom grotendeels wel afbreken. Kauwgom bestaat namelijk onder andere uit zoetstoffen en smaakstoffen. Stoffen die ons lichaam prima aankan. En de rest? Dat wordt gewoon vervoerd door ons verteringssysteem.

Afvoeren van doorgeslikte kauwgom
Toch is er een onderdeel van de kauwgom dat je lichaam niet kan verteren; de gumbasis. Net als bepaalde zaadjes is deze gumbasis niet oplosbaar voor ons lichaam waardoor het niet kan worden afgebroken. Het gevolg hiervan is dat het langer duurt voordat kauwgom je lichaam weer verlaat, maar net als een normale maaltijd komt het er uiteindelijk vanzelf weer uit.

Je moet wel oppassen als…
In principe hoef je je dus geen zorgen te maken wanneer je jouw kauwgom doorslikt. Heb je de ziekte van Crohn of diverticulites, dan moet je wel opletten. In dit geval kunnen onverteerbare deeltjes mogelijk een risico vormen. In het ergste geval kan het doorslikken van kauwgom zorgen voor verstopping van de darmen, wat leidt tot kramp, constipatie en andere ongewenste buikproblemen. Echter is dit wel in zeldzame situaties. Alsnog denken wij dat je het beter kunt voorkomen dan genezen!

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!