Overgangsklachten bij warm weer

Heerlijk! Dat zomerse weer… Helaas is dat niet voor iedereen het geval. Bijvoorbeeld wanneer je in de overgang bent. De warmte kan er dan namelijk voor zorgen dat je meer last hebt van opvliegers en andere verschijnselen die horen bij de overgang. Hoe dat komt en wat je ertegen kunt doen? Dat lees je hieronder!

De oorzaak
Wanneer je in de overgang bent heeft je lichaam moeite met het regelen van de temperatuur. Door de hormonen, waaronder het afnemende oestrogeen, raakt het temperatuurcentrum in je hersenen ontregeld. Het gevolg hiervan is dat de marge om warmte en kou te registreren kleiner wordt. Ben je er gevoelig voor, dan zorgt warm weer ervoor dat je lichaam sneller reageert en je een opvlieger krijgt.

Je krijgt het warmer, bloedvaten openen verder en je lichaam begint te transpireren om af te koelen. De thermostaat van je lichaam is dus als het ware in de war.

Ook kunnen sommige producten of dingen een opvlieger of andere klachten uitlokken. Warm weer is voor veel vrouwen zo’n voorbeeld.

Andere bijverschijnselen
Niet alleen de temperatuur, maar ook alcohol, koolzuur en zure vruchten vormen vaak een trigger. Hoe je weet of je ergens gevoelig voor bent, welke klachten je krijgt en wat jouw klachten precies verergen? Dat is en blijft helaas een kwestie van uitproberen. Vaak merk je in het dagelijks leven al snel hoe je lichaam ergens op reageert. Vind je het moeilijk om te bepalen wat de triggers voor jou zijn? Je kunt jezelf hier ook op laten testen. Bij zo’n test wordt je voedingspatroon en levensstijl onder de loep genomen om triggers te herkennen.

Dit kun je er tegen doen
Wel zijn er gelukkig verschillende stappen die je kunt ondernemen om minder vaak last van opvliegers en andere klachten te krijgen.

Zo kun je bijvoorbeeld letten op de producten die je eet. Kies voor producten met fyto-oestrogeen, bijvoorbeeld peulvruchten, soja, noten, knoflook, ui en appel. In de overgang verminderd de aanmaak van dit stofje in je lichaam namelijk. Het eten van deze voedingsmiddelen zorgt dat het stofje enigszins wordt aangevuld! Vermijd daarentegen pittig eten, zure vruchten, lightproducten, suiker, witmeel en chocolade.

Ook qua drinken kun je stappen ondernemen. Vermijd alcohol, frisdranken en veel cafeïne. Drink wanneer cafeïne jouw trigger is maximaal twee koppen koffie per dag. Stop na elf uur ’s ochtends met het drinken van koffie. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor thee op basis van salie. Dit ontspant en bevat veel fyto-oestrogeen. Laat je de thee afkoelen en doe je er een ijsklontje bij, dan heb je een heerlijk zomerdrankje!

Let daarnaast op dat je oplet waar je op en onder slaapt. Gebruik bij voorkeur beddengoed van katoen, bamboe of tencel. Tencel is een vezel afkomstig van de bast van eucalyptusbomen. Slaap verder liever niet op een matras van traagschuim. Dit houdt namelijk te veel hitte vast. Plaats een ventilator in je slaapkamer en plaats wanneer gewenst koelelementen onder je kussen.

Qua kleding kun je het beste kiezen voor katoenen kleding in laagjes. Ook kan een heatgard een uitweg bieden. Dit is een sjaaltje gevuld met kristallen die je voor gebruik in lauw of koud water kunt laten weken. Onderweg verkoel je het sjaaltje eenvoudig met een watervernevelaar.

Streef naar ontspanning
Stress is en blijft toch wel de grootste trigger voor overgangsklachten. Heb je veel stress, dan krijgen veel vrouwen over het algemeen meer opvliegers. Dit komt doordat stress ervoor zorgt dat je bijnieren minder oestrogeen aanmaken. Je bijnieren ondersteunen je eierstokken en helpen bij het aanmaken van oestrogeen. Maken je bijnieren niet voldoende oestrogeen aan, dan is het wachten op klachten.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Margriet