Daar zit een kleurtje aan!

Plassen

Per dag produceren we zo’n twee liter urine die normaal gesproken helder tot fel geel van kleur is. Maar wat als je eetpatroon verandert? Grote kans dat de geur en kleur van je urine ook anders wordt. Dit betekent de kleur van je urine:

Lichtgele urine
Als je veel water hebt gedronken, kan je urine kleur lichtgeel tot kleurloos worden. Het zegt verder niets over je gezondheid: je urine is gewoon sterk verdund.

Donkergele urine
Ben je in korte tijd veel vocht verloren? Dan is de kans groot dat je urine donkergeel is. Dat dit het geval is zodra jij hebt gesport, is aanwezig. Ook als je (nog) niet veel gedronken hebt is je urine donkerder, dit zie je bijvoorbeeld ’s ochtends terug.

Troebel en schuimend
Bij troebele of schuimende urine kan het zijn dat je last hebt van zoutkristallen, urinezuur of fosforzuur. Dat is verder geheel onschuldig, maar als het wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van witte bloedcellen en pus, dan is het een minder goed teken. Vaak gaan de signalen gepaard met jeuk, een brandend gevoel en pijn bij het plassen. Om nog maar te zwijgen over de buikpijn en het plassen in kleine beetjes. Je raad het waarschijnlijk al: blaasontsteking.

Gaat de troebelende en schuimende urine samen met onder andere een opgezwollen gezicht, opgezwollen voeten en benen, kortademigheid en het verlies van de eetlust? Ga dan even langs de huisarts.

Grijze urine
Grijskleurige urine kan wijzen op beginnende nierstenen. Heb je pijn of een branderig gevoel tijdens het plassen? Ga dan even langs bij de huisarts. Probeer ondertussen voldoende te drinken: het water kan eventueel gemengd worden met citroensap, wat de steenvorming kan remmen.

Rode urine
Heb je rode bietjes of rode kool gegeten? Grote kans dat je urine rood kleurt. En ook de menstruatie is een oorzaak. Is je urine voor langere tijd rood? Dan wijst dat op bloed in de urine. Dit hoeft niet altijd zorgwekkend te zijn, toch raden we je aan om de huisarts te bezoeken.

Andere kleur?
Het is mogelijk dat je urine een andere kleur aan neemt dan één van bovenstaande, bijvoorbeeld paars of bruin. In dat geval raden we je aan om de huisarts te bezoeken.

Echter: ben je begonnen met het slikken van bepaalde medicijnen, dan is het niet ongebruikelijk als je urine een gek kleurtje krijgt. Bekijk in dat geval de bijsluiter nog eens goed!

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!