4 tips voor gezonde darmen

Gezonde darmen

Je darmen zijn zoveel meer dan alleen het ‘onderdeel’ van je lichaam waar voedsel doorheen gaat. Wist je bijvoorbeeld dat je darmen een lengte hebben van bijna twee tennisbanen! Ook zijn onze darmen direct in contact met onze hersenen en spelen ze een enorm belangrijke rol in ons immuunsysteem. Het gezond houden van je darmen is dan ook onwijs belangrijk. Hoe je jouw darmen een extra handje kunt helpen? Wij zetten een aantal praktische tips voor je op een rij:

Gevarieerd eten
Om je darmen in een goede conditie te houden is een gevarieerd voedingspatroon belangrijk. Eet voldoende vezels, beweeg genoeg en was je handen op tijd. Op deze manier ondersteun je jouw immuunsysteem. Natuurlijk is het belangrijk om ook in contact te komen met ziektekiemen. Kom je namelijk in contact met een bepaalde ziektekiem, dan herkent je immuunsysteem hem daarna.

Rust
Zoals we net al kort vertelde staan onze hersenen en darmen met elkaar in contact. Ze communiceren 24/7 met elkaar. Dit wordt ook wel de hersen-darm-as genoemd. Onze hersenen en darmen communiceren met elkaar via het autonome zenuwstelsel.

Het autonome zenuwstelsel is een stelsel dat de hersenen verbindt met het zenuwstelsel van de darmen, het enterische zenuwstelsel. De hele dag door geven je darmen signaaltjes aan je hersenen en andersom. Ben je gestrest, dan zal je dit dus ook in je darmen merken. Mindfullness is een fijne oplossing om stress te verminderen en heeft dan ook een positieve invloed op onder andere je darmen!

Maak je darmen blij
Door te letten op wat je eet kun je bijdragen aan een goede samenstelling van darmbacteriën en een juiste structuur van je ontlasting. De volgende voedingsmiddelen hebben een positieve invloed op onze darmen:

  • Yoghurt: yoghurt bevat van nature melkzuurbacteriën. Deze zijn goed voor je spijsvertering en stoelgang;
  • Peulvruchten: peulvruchten zijn een bron van fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels;
  • Lijnzaad: lijnzaad bevat vezels die een positieve invloed hebben op je stoelgang;
  • Kruidenthee: kamille, venkel, brandnetel en munt maken je darmen blij;
  • Gedroogd fruit: gedroogd fruit is een bron aan oplosbare vezels. Denk hierbij aan vijgen, dadels, pruimen of tuttufrutti;
  • Groenten: naast dat groenten belangrijk zijn voor de vitaminen en mineralen, bevatten ze ook een hoop vezels. Probeer daarom 200 gram groenten per dag te eten.

Goed kauwen
Kauwen zorgt ervoor dat je spijsvertering een startseintje krijgt. Het voedsel wordt fijngemalen en vermengt met speeksel. De enzymen die zich in het speeksel bevinden zorgen ervoor dat je lichaam makkelijker voedingsstoffen kan verteren.
Een ander pluspunt van goed kauwen is dat je hersenen meer tijd hebben om het hormoon leptine aan te maken. Dit hormoon zorgt voor een verzadigd gevoel. Kauw je goed, dan eet je automatisch wat rustiger en stop je op tijd met eten op het moment dat je vol zit.

Meer interessante tips en weetjes over gezondheid, sporten en voeding? Like de Curves Holland Facebook pagina!

Bron: Gezond NU